REAKCIJA INSTITUCIJA

Bh. USKOK podiže nove optužnice zbog poreznih dugovanja

'sudnica'
Foto: agencije
14.05.2014.
u 11:13

Uskoro optužnice protiv gospodarskih subjekata koji godinama nisu plaćali carine i poreze

Kako bi porezni dužnici podmirili oko 300 milijuna duga, koji godinama nisu plaćali na ime poreza i carina, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula sa svojim najbližim suradnicima održat će dva službena sastanka kako bi što jače profunkcionirala Uprava za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije (USKOK) koja će dijelom raditi po uzoru na USKOK u Hrvatskoj.

Traže žurno djelovanje

Jedan sastanak o temi utemeljenja bh. USKOK-a, koji će činiti posebni tim od devet zaposlenih u Upravi za neizravno oporezivanje i voditelj Odjela Tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala i korupcije, održan je u ponedjeljak, a održavanje drugog sastanka sazvano je za sutra. U službenoj obavijesti Tužiteljstva BiH stoji “kako se poduzimaju intenzivne aktivnosti u ovim predmetima kako bi se spriječilo da dođe do zastare u nekim predmetima jer postoje procjene da je za dio duga već nastupila zastara te je zaključeno kako se mora žurno djelovati kako bi se utvrdile odgovorne osobe koje su omogućile nastupjelu zastaru, kao i spriječile takve situacije u budućnosti”. Predstavnici Uprave za neizravno oporezivanje BiH su pripremili Tužiteljstvu BiH dio tražene dokumentacije koja se odnosi na porezna i carinska dugovanja, nakon čega će tužitelji iz Tužiteljstva BiH analizirati materijal kako bi se utvrdilo postoje li elementi kaznenih djela u navedenom neplaćanju poreza, te će uslijediti i kazneno gonjenje odgovornih osoba. U BiH postoje deseci gospodarskih subjekata čija se dugovanja po neplaćenom porezu i carini mjere na više milijuna KM, ali su, kako je rečeno, “tužiteljstvo i uprava odlučni da se poduzmu zajedničke aktivnosti s ciljem naplate neplaćenih pristojbi i procesuiranja odgovornih osoba”. Među dužnicima postoje i institucije i poduzeća koji su veliki dužnici za neplaćeni porez pa će se fokus aktivnosti usmjeriti na to da se otkrije kako je došlo do nagomilavanja dugova i tko su odgovorne osobe.

Naslijeđena dugovanja

Glavni tužitelj je postupajućim tužiteljima koji su članovi zajedničkog radnog tima, već izdao naloge i upute za daljnje aktivnosti s ciljem otkrivanja i procesuiranja odgovornih osoba. Ukupan dug PDV-a iznosi oko 300 milijuna KM, a iznos od 142 milijuna KM je dug koji je naslijeđen i nakon spajanja carinskih uprava entiteta i formiranja Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije