Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bh. prijevoznici ne žele voziti za Rusiju, voćari moraju tražiti nova tržišta

Većina djelatnika u ovoj oblasti suglasna je u tome da bi odlaskom na teritorij zahvaćen ratom ugrozili vlastite živote, a uz to bi ostvarili i gubitke u poslovanju jer se udvostručuje razdoblje putovanja.
23. rujna 2022. u 10:09 1 komentara 155 prikaza
Foto: Ilustracija

Većina bh. prijevoznika odbija vršiti prijevoz roba na teritorij Rusije zbog aktualne agresije na Ukrajinu, što je dovelo do toga da voćari, posebno uzgajivači jabuka, moraju tražiti nova tržišta na koja će plasirati svoje proizvode.

Iako ne službenim činom, prijevoz roba iz Bosne i Hercegovine ka Rusiji je zaustavljen. Većina djelatnika u ovoj oblasti suglasna je u tome da bi odlaskom na teritorij zahvaćen ratom ugrozili vlastite živote, a uz to bi ostvarili i gubitke u poslovanju jer se udvostručuje razdoblje putovanja.

"Prijevoz za Rusiju je stao prvenstveno iz sigurnosnih razloga, jer da biste došli do te države morate proći koridor kroz Ukrajinu, što sada nije sigurno. S druge strane, postoji jedan koridor koji se može koristiti preko Turske, ali je to velika zaobilaznica koja znatno više košta, a putovanja bi u odlasku i povratku trajala između 15 i 20 dana", kaže za Klix.ba predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutarnji prijevoz Republike Srpske Nikola Grbić.

Prije izbijanja ratnih događaja Rusije na Ukrajinu, u normalnom transportnom sustavu, prijevoznici iz Republike Srpske su imali benefite.

"Najviše je išlo voće, ali i mliječni proizvodi. Potreba za izvozom i sada postoji, međutim, nakon cijele ove situacije, nikome ne pada na pamet ići zbog sigurnosti, ali i činjenice da ne postoji ekonomska opravdanost", dodaje Grbić.

Inače, berba ranih sorti jabuke na prostoru Republike Srpske je počela prije nekoliko dana, a ugovorene količine s Rusijom su na čekanju u hladnjačama, jer ih nema tko transportirati ka toj državi.

"Mi smo sada prinuđeni tražiti alternativna tržišta na koja ćemo plasirati svje jabuke jer izvoza za Rusiju u ovom trenutku nema. Nove kupce je teško naći zbog globalne situacije, ali imamo obećanja nadležnih da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bismo prevazišli situaciju", kaže jedan od uzgajivača jabuke Radislav Ilić.

Prema ranijim podacima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, za osam mjeseci ove godine u Rusiju je iz naše zemlje izvezena roba vrijedna okvirno 34 milijuna KM, od čega je vrijednost voća i orašastih proizvoda blizu šest milijuna maraka.

  • Habuhabuhabu:

    Nije mi žao tih domaćih voćara. Sve izvoze, ništa za naše ljude ne ostane. Kad im se djeca i unuci budu rađali bolesni i rahitični, sjetiće se gdje su više voljeli strancima nego komšijama s kojim žive, vjenčavaju se i ... prikaži još! djecu rađaju. Umjesto da im ostave najbolje, gledaju ih gdje jedu uvozno smeće uzgojeno na hemiji i antibioticima.