ZARADE DUŽNOSNIKA

Bh. političari imaju najveće plaće u regiji

11.08.2017.
u 07:42

Uvjerljivo najviše novca iz proračuna izvlače dužnosnici BiH. Tako tri člana predsjedništva svakog mjeseca dobivaju na račun po 3.570 eura

Ako je suditi po službenim plaćama državnika u regij, u Srbiji se najmanje isplati biti predsjednik, premijer ili ministar. Naime, najviši srpski dužnosnici imaju u prosjeku tri do četiri puta manju mjesečnu zaradu u odnosu na dužnosnike u ostalim državama bivše Jugoslavije. Na drugoj strani, bh. političari imaju najveća primanja u regiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prima mjesečno tek nešto više od 1.100 eura, dok premijerka Ana Brnabić nema ni 900 eura mjesečne zarade, piše Blic.rs. 

Zanimljivo, uvjerljivo najviše novca iz proračuna izvlače dužnosnici Bosne i Hercegovine. Tako tri člana predsjedništva svakog mjeseca dobivaju na račun ni manje ni više nego po 3.570 eura. Dakle, najviše tijelo u administrativnom aparatu ukupno dođe BiH više od 10.000 eura. 

Zvuči nevjerovatno, ali čak i predsjednik ili premijer Republike Srpske ima duplo veću plaću od najviših dužnosnika u Srbiji.

Iako je najrazvijenija u regiji, Slovenija nema najplaćenije državnike. Štoviše, izdvaja za njih približno slična sredstva kao i Hrvatska. Crna Gora se nalazi u zlatnoj sredini po zaradama dužnosnika dok je makedonski državni aparat nešto skuplji od srpskog. Gotovo isti odnos zarada u regiji postoji i kada se radi o plaćama ministara.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Zoran Stojiljković ističe da su uvjerljivo najniže plaće srbijanskih dužnosnika čista demagogija i populizam.

"Nevjerojatno je da srednji menadžment u javnoj administraciji ima po nekoliko puta više plaće od najviših dužnosnka. To je obično politikanstvo. Kako ćete s takvim plaćama privući najsposobnije i najškolovanije mlade ljude da rade u državnom sektoru", naglašava Stojiljković i postavlja pitanje koliku bi plaću trebali imati vrhunski stručnjaci ili liječnici. 

Kako kaže, mjesečnu zaradu državnika trebalo bi određivati prema visini prosječnog dohotka.

"Ako je prosječna plaća u Srbiji 400 eura, onda bi najviši dužnosnici trebali imati šest do sedam puta više od toga. Ali da uredno plaćaju sve troškove i poreze državi po cijenama koje plaćaju obični građani. Dakle, mora sve biti u potpunosti transparentno", kaže Stojiljković.

Plaća najviših državnih funkcionera treba biti najviša, ali visoke zarade moraju imati i zaposleni u neovisnim institucijama, smatra sugovornik Blica.

"To se prije svega odnosi na Narodnu banku Srbije, plaće revizora i onih koji obavljaju pravne poslove", objašnjava Stojiljković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije