spašavanje turizma

Bh. planine pune skijaša - nova šansa za bh. turizam

skijanje
11.01.2021.
u 08:18

Globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa nije zaobišla ni našu državu. Kao i u većini zemalja najviše štete osjetio je sektor turizma. Možda bi bh. turizam u ovoj godini mogao bilježiti i pomake, ukoliko bh. građani budu primarno orijentirani na promociju domaćih potencijala.

Ekipa Federalne televizije zabilježila je na Bjelašnici mnoštvo posjetiljelja, od ljubitelja skijanja, pa do onih koji samo žele prošetati i udahnuti malo svježeg zraka.

Gužva na ski-liftovima, u redovima za iznajmljivanje opreme i na stazi - to je ono što svaki zimski centar priželjkuje. Bjelašnica ove sezone nije samo atrakcija turistima, više nego ikada prvi je izbor i bh. građanima.

- Danas smo došli u tri autobusa iz Tešnja, Jelaha i Maglaja. Ovo nam je drugi put ove sezone i planiramo dolaziti svake nedjelje na Bjelašnicu – priča Benjamin Hozić iz Turističke zajednice Maglaj.

Zahvaljujući obilnim padalinama staze su odlične, tvrde skijaši. 

I zimska sezona na Blidinju u punom je jeku, a s obzirom na najavljene padaline, uživanje u snijegu će se nastaviti i u narednom razdoblju. 

Iz Blidinje ski & nature parka kazali su za Fenu kako na Blidinju vlada prava zimska idila. Snijega ima dovoljno, a u funkciji su sve staze te dvije žičare – velika žičara četverosjed i mala vučnica za djecu i početnike. 

Kapaciteti su gotovo popunjeni, a dominiraju domaći gosti, iako ima i onih iz susjedne Hrvatske. S obzirom na najavljene snježne padaline, domaćini očekuju da će tako ostati i naredni mjesec.

I druge bh. planine su spremno dočekale goste i nadaju se dobroj sezoni. 

Ugostitelji na bh. planinama su zadovoljni, iako napominju, promet i prihodi nisu ni približni kao prethodnih godina. Pandemija je uzela danak, a fokus je, očekivano, na poštivanju epidemioloških mjera.

Kako navodi BHRT, posljedice koronavirusa u protekloj godini ugostitelji još zbrajaju. Katastrofalno zvuči podatak da je za 70 posto pad turizma u 2020. godini u odnosu na 2019.

Prvi korak u oporavku ove grane gospodarstva u BiH je promocija domaćih turističkih potencijala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije