Mijo Krešić

Bezvizni režim neće biti ukinut

Mijo Krešić
VL FOTO
25.12.2015.
u 19:34

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ne očekuje ukidanje bezviznog režima jer ne postoji veliki broj lažnih azilanata iz BiH.

"I EU i europski zvaničnici napravili su niz pogrešaka posljednjih godina i smatram da su lažni azilanti proizvod njihovog nemara i lošeg odnosa prema BiH", poručuje Krešić.

Krešić ocjenjuje da nije bilo direktnih uticaja migrantske krize na BiH, već samo indirektnih.

"Ne očekujem da će ova ruta kretanja migranata biti proširena na BiH, s obzirom na njihov cilj i interes.

Imamo određene planove i odgovore ako bi se tako nešto desilo, ali ne očekujem to u skorije vrijeme, posebno ne u narednom periodu od mjesec - dva dana", naglašava on.

Krešić poručuje da je BiH spremna da pomogne i pruži svaki vid podrške susjednim zemljama koje se suočavaju sa priljevom migranata iz arapskih zemalja.

On ukazuje da je BiH sve više opredijeljena da se suoči sa problemom terorizma i nasilnog ekstremizma.

Ta pitanja su sada na vrhu prioriteta, pojašnjava Krešić, i potvrđuje da se posljednja akcija uhićenja u Sarajevu može opaziti u tom kontekstu.

"Svi izazovi i rizici sa kojima se suočava obavještajno- sigurnosni sektor jesu složeni i zato naši kapaciteti treba da budu iskorišteni na najbolji mogući način", navodi on.

On napominje da borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i veliki priljev izbjeglica jesu problemi na koje bilo koja zemlja, pa ni BiH, ne može sama odgovoriti, pa je suradnja neophodna.

"Policije u BiH bile su na nivou zadatka, ali obavještajno- sigurnosni sistem nije najbolje odgovorio na taj zadatak i smatram da je to moglo da bude daleko bolje", navodi Krešić 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?