Domanovići

Bez rujanskih kiša urod bi bio manji čak i za petinu

13.10.2022.
u 20:03

U vinariji u Domanovićima sipaju se posljednje kašete grožđa u grotlo koje će grozdove introduciranog cabernet suvignona pretvoriti u vino

Gotovo je polovina listopada, u Vinariji “Domano” iz Domanovića pokraj Čapljine sipaju se posljednje kašete grožđa u grotlo koje će na koncu, odvajajući peteljku od bobica, grozdove introduciranog cabernet suvignona pretvoriti u tamnocrvenu tekućinu. Opora hercegovačka tla prigrlila su tu francusku sortu kao rijetko koju stranu, zahvaljujući čemu se grožđe u Hercegovini trga, eto, sve do polovine listopada, piše Večernji list BiH.

Uz kratki kroki sorti koje daju izvrsna crvena vina, treba istaknuti da je ova vinarija promjenom vlasničke strukture promijenila ime te je, umjesto “Vina Zadro”, sada u vlasništvu kompanije MCI d.o.o. iz Širokog Brijega, dobila skraćeni naziv od imena mjesta “Domano” - Domanovići, koji su središte plodnih Dubrava. Dok gledamo grozdove koji plove u dubinu, ing. Zdravka Palameta, tehnologinja Vinarije, iznosi detalje ovogodišnje berbe.

Fantastična kvaliteta

- Upravo smo 11. listopada završili berbu, a s prvom sortom chardonnay krenuli smo 5. rujna. Nakon toga pala je kiša pa smo malo pričekali te krenuli u berbu žilavke. U dva, tri navrata bilo je po dan, dva kiše, kada nismo ulazili u vinograde. S obzirom na sve, smatram kako će ove godine i grožđe i vino biti fantastični. Po sortama smo brali u nizu chardonnay pa žilavku, vranac, merlot, blatinu i cabernet, kao posljednju sortu. Po svim parametrima koje smo dosad prikupili, u odnosu na prošlogodišnju berbu, čini nam se da će sve sorte imati u prosjeku od 10 do 20 posto više uroda. Kvaliteta je uistinu fantastična. Najniži šećeri koje smo mjerili bili su oko 90 stupnjeva Ekselovih, to je u našem prijevodu oko 21 posto šećera. Fenomenalni su bili i šećeri i kiseline - kaže tehnologinja Palameta te odgovara i zašto se u Hercegovini ove godine krenulo s berbom u drugoj polovini kolovoza.

- Vinogradari su žurili jer nije bilo kiše, a grožđe je i tada bilo gotovo zrelo, pogotovo rane sorte. Nastojali su ranijom berbom spasiti sezonu. Međutim, kada su pale kiše koncem kolovoza i početkom rujna, svi smo stali na nekoliko dana da vidimo kakvi će parametri biti, prije svega, na žilavci, kada se to poklopilo, krenuli smo ponovno u berbu. Berba se oduljila jer su vremenske prilike bile povoljne, a grožđe zdravo. Suša na kraju nije imala presudnu ulogu u donošenju uroda upravo zahvaljujući kišama koje su pale u rujnu. Da nije bilo tih kiša, urodi bi bili niži otprilike za od 10 do 20 posto.

Poskupljuje i staklo

Objašnjava i je li bilo problema s radnom snagom.

- Ljudi koji kod nas dolaze na pljevidbu, koja se prvi put mora obaviti ručno u svakom vinogradu, nastavili su dolaziti i u dane berbe. Međutim, s 1. listopada i berbom mandarina počelo je osipanje. Uglavnom je radna snaga s područja Dubrava, Nevesinja, Berkovića i Ljubinja.

- Zaštita u vinogradima ove je godine bila skuplja za nekih od 200 do 300 KM po hektaru, ovisno o tome što se gdje primjenjivalo, uglavnom to je prosjek. No, iduće će sezone sigurno biti još skuplje jer cijene stalno rastu. Imamo najavu da će od 1. siječnja 2023. staklo poskupjeti za 50 posto. Pitanje je koliko će ta jedna boca koštati, koliko će čep koštati, etikete, pripreme… U svakom slučaju, cijene će morati ići gore kako bi se opstalo, a za koliko će se vino prodavati, to ne znam - zaključila je.

No vinoljupci mogu biti zadovoljni, vina od ovogodišnje berbe bit će izvrsna poput vina iz berbe 2011. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?