BRADARA:

Bez provedbe presude Ustavnog suda izbore u BiH možemo održati, ali ne i provesti u cijelosti

Lidija Bradara
13.06.2017.
u 13:30

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara u intervjuu za Anadolu Agency izjavila je kako će se bez izmjena Izbornog zakona BiH izbori 2018. moći održati, ali se neće moći u potpunosti implementirati rezultati izbora.

- Presuda Ustavnog suda BiH ( po apelaciji Bože Ljubića) koje se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je poprilično eksplicitna i nažalost mislim do kraja ovog mjeseca će se morati nešto napraviti po presudi Ustavnog suda BiH. Ne znam što će Ustavni sud BiH uraditi poslije isteka roka, ako mi ne promijenimo Izborni zakona BiH. Ono što smo mi u ime HNS-a i HDZ-a BiH pokušali napraviti jeste da ponudimo rješenje kako ne bi došlo do zastoja izbornog procesa. Izborni proces se može sprovesti, izbori se mogu raspisati, oni se mogu održati, mislim da bi trebali biti 7. listopada 2018., prve nedjelje u listopadu. Ono gdje nastaje problem jeste upravo implementacija izbornih rezultata, ustvari svi neposredni izbori se mogu sprovesti, međutim kod posrednih izbora, a znamo koliko su oni važni za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH i Dom naroda PS BiH, izbor predsjendika i potpredsjednika FBiH, a potom Vlade i Vijeća ministara BiH neće moći biti sprovedeni po mom skromnom znanju pravne prakse. Mislim da svi u BiH trebamo uložiti dodatni napor kako bi se i ta presuda, ali i druge presude implementirale i kako bi izborni proces bio do kraja i implementiran, odnosno kako bi izbori bili provedeni i implementirani”, izjavila je Bradara za agenciju Anadolija.

Najbolje bi bilo donijeti novi Ustav BiH

Ona smatra kako “smo i ovu situaciju ispolitizirali”. Prije svega, cijeni,  da i nije bilo odluke Ustavnog suda BiH postojala je jedna obveza, s obzirom da smo imali smo popis stanovništva u BiH, koji u međuvremenu opet kaže da se neke stvari u Izbornom zakonu BiH, a i samom Ustavu FBiH trebaju mijenjati.

“Nadam se da će se naći dovoljno onih koji to razumiju, koji žele dobro BiH i da ćemo mi pristupiti izmjenama i donošenju Izbornog zakona BiH kako bi se otklonile prepreke koje se nalaze u odluci Ustavnog suda BiH. Iako ja mislim da će biti još presuda”, navodi Bradara.

HDZ-a BiH, a to je, kaže,  podržao i HNS predložili su rješenja koja smatraju da su dobra i koja su na tragu onih opredjeljenja koja su već godinama govorili i na tragu su onoga, tvrdi, što je u jednom trenutku i SDA kojoj je to također bilo prihvatljivo.

“Mi nikada ne predlažemo rješenja koja bi izazvala buru svih onih koji misle da to nije dobro rješenje. Kada smo i o tome razgovarali imali smo za svaku od spomenutih izmjena po tri-četiri varijante i mi smo se opredijelili za neku za koju smo smatrali da bi mogla dobiti potporu svih onih koji odlučuju o tome u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nažalost ono što vidimo ovih dana da se pojedinačno vadi svaki segment i da onda svatko koristi svoju mogućnost da to komentira na neki najgori mogući način u ovom trenutku. Ja smatram da treba naći neko rješenje, jer to rješenje nije diskriminirajuće za drugog koje smo mi ponudili. Imamo mi i drugih varijanti”, kaže Bradara.

Već 15 godina, ističe, se zalažu za donošenje novog Ustava BiH. U ovom trenutku, kaže, su svjesni da ne postoji tolika parlamentarna većina koja bi to htjela i volja da se to podrži. Zato su, ističe, predložili izmjene Izbornog zakona BiH.

“Ali, evo nažalost kao što smo vidjeli da je nešto što je došlo u proceduru završilo je na kraju na Ustavnom sudu BiH kao vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda što mene jako žalosti. Jer, mislim da se i tu moglo naći prostora da se razgovara i o našem prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koji je u konačnici, koliko je meni poznato, bio skoro u potpunosti usuglašen sa SDA”, kazala je Bradara.

Prije nego što je usuglašen Mehanizam koordinacije, a svjesna onoga što jeste Dom naroda Parlamenta FBiH zajedno sa svojim kolegama, kaže, do sada su održali niz sastanaka sa županijskim skupštinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije