razrješenje duga s Agrokorom

Bez preuzimanja duga nema suradnje s Mercatorom

09.08.2017.
u 14:00

- Neće se potpisivati ugovor s Mercatorom bez prethodnog osiguranja jedinstvenog jamstva (avalirana mjenica ili jamstvo banke) za isporuku robe dobavljačima. Svim dobavljačima će se sugerirati da pojedinačno ne potpisuju ugovore prije nego što dobiju jedinstveno jamstvo koje će vrijediti za sve njih. U tom cilju treba što prije pristupiti pregovorima i potpisivanju ugovora s Mercatorom BiH za buduće isporuke roba - stoji, između ostalog, u zaključku koji je potpisala novoutemeljena Skupština dobavljača koji posluju s kompanijama u vlasništvu Agrokora u BiH, piše Večernji list BiH. Dobavljači su i imenovali pregovarački tim čija je dužnost u budućnosti kontaktirati s institucijama vlasti, kao i s dužnicima radi lakše i učinkovitije naplate potraživanja.

Na nedavno održanom zajedničkim sastanku dobavljači Konzuma BiH izrazili su nepodijeljeno zanimanje za nastavak rada Konzuma BiH i spremni su doprinijeti da se što prije izađe iz nastale krize kako bi se osiguralo, kako su poručili, stabilno i dugoročno poslovanje Konzuma BiH u interesu i Konzuma i njegovih dobavljača. Od institucija vlasti BiH i entiteta očekuje se da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite dobavljača i bh. kompanija koje su u sastavu Agrokora. Od tvrtke Mercator, koja preuzima veći dio poslovanja Konzuma u BiH, traži se i da se preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH prikladno trenutačnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno, adekvatno tekućem udjelu Mercatora u prodaji Konzuma BiH.

Za nastavak poslovne suradnje s Konzumom BiH traže se jamstva Sarajevskog kiseljaka d. d. i Leda d. o. o. Čitluk za pokrivanje dijela tekućih potraživanja u visini od 17 milijuna eura i budućih redovitih tekućih potraživanja. Spomenimo kako su domaći trgovački lanci, uz slovenski Mercator, odlučni preuzeti dio trgovina Konzuma koje, zbog krize u Agrokoru, nova prinudna uprava planira prodati ili zatvoriti. Njihove djelatnike preuzet će novi vlasnici, a već sada se spominju neka imena trgovačkih lanaca s prostora BiH, ali još nema službenih informacija jer se konkretni pregovori o novim akvizicijama očekuju u idućih nekoliko mjeseci. Imena koja se spominju u ovoj igri su različita i dolaze s prostora Hercegovine, Bosne te dijela RS-a.

Informacije kojima raspolaže Večernjak govore kako slovenski Mercator svoj povratnički status na tržište BiH planira koncentrirati isključivo na veća prodajna mjesta koja je imao i prije privatizacije od Agrokora, s intencijom širenja broja trgovačkih lanaca. Preostali dio tog trgovačkog “kolača” preuzeli bi bh. gospodarstvenici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije