Intervju: Nada Ćulap, načelnica općine Odžak

Bez pomoći viših razina veći dio projekata ne bismo uspjeli završiti, osobito velikih

08.02.2024.
u 20:59

Na mladima svijet ostaje, a ako je suditi po uspjesima mladih u našoj općini, vjerujem u napredovanje našeg kraja

Prigodnim sadržajima općina Odžak danas proslavlja svoj rođendan. Nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i razgraničenja dopušten je povratak predratnog stanovništva u općinu. Prvi povratnici, pripadnici 102. HVO brigade i pripadnici policije, vratili su se 8. veljače 1996. godine. Otada se ovaj dan obilježava kao Dan općine Odžak. Tim će se povodom danas ispred središnjeg spomen-obilježja odati počast svim poginulim i nestalim braniteljima, a zatim će se održati svečana sjednica Općinskoga vijeća. Na zasjedanju će načelnica općine Nada Ćulap prezentirati što je urađeno u proteklih godinu dana i kakvi su ovogodišnji planovi, o čemu smo i mi s njom razgovarali.

Večernji list: Kako je protekla prošla godina, odnosno kojim je projektima obilježeno vrijeme od posljednjeg rođendana općine Odžak?

- Na samom početku želim svim žiteljima čestitati Dan općine te uime svih građana izraziti zahvalnost, prije svega, svim pripadnicima 102. HVO brigade. Što se tiče protekle godine, označili su je brojni projekti. Jedan od najznačajnijih je proširenje kanalizacijske mreže za prigradska naselja u općini. Projekt je vrijedan nekoliko milijuna maraka. U prošloj smo godini završili prvu fazu, dok ćemo u ovoj nastaviti radove za koje je već prikupljen dio potrebnih sredstava putem javnih poziva. Završen je i pušten u rad peti bunar na vodovodu u Odžaku. Kontinuirano smo radili na poboljšanju uvjeta rada u našim javnim institucijama. Započeli smo s projektom proširenja Dječjeg vrtića "Paola Cerueto" Odžak, čime bi se smanjila lista čekanja na prijam djece jasličke skupine. Završili smo vanjsko i unutarnje uređenje Centra za kulturu, utopljavanje JP Komunalac, zgrade Doma zdravlja, zgrade branitelja i jedne od naših upravnih zgrada. U MZ Osječak završili smo s kopanjem istražnih bušotina, koje su preduvjet za projekt vodovoda u tom dijelu općine, te poboljšali materijalno-tehničke uvjete rada naših zaposlenika.

Večernji list: Koji su prioriteti u ovoj godini i za što ćete se osobito založiti kao načelnica?

- Ponovno je još jedna izazovna godina pred nama. Postavili smo sebi jako velike i zahtjevne ciljeve za 2024., u kojoj je prioritet izgradnja ceste s odvodnjom u našem Novom naselju, za koju smo već osigurali dio potrebnih sredstava, zatim početak radova na istražnim bušotinama vodovoda u prstenu Prud - Vojskova - Zorice, dovršetak projekta sanacije i završetka vodotornja u Odžaku, završetak projekta proširenja vrtića. Završen je i glavni projekt na poslovnim zonama u Svilaju, no zbog nedostatka financijskih sredstava, koja uvelike prelaze naše mogućnosti, jako se kasni s početkom. Ipak se nadamo da će ove godine uvelike početi izgradnja pristupnih cesta i carinskog terminala jer smo već uspjeli osigurati sredstva za početak radova. Osim ovih velikih projekata, radit će se kontinuirano na izgradnji i uređenju prometnica u našoj općini, na proširenju i opremanju reciklažnog dvorišta u Odžaku te na većem broju manjih projekata (iz oblasti sporta, kulture) koji će doprinijeti poboljšanju uvjeta življenja na našim prostorima.

Večernji list: Projekata je mnogo, a financijska sredstva ograničena. Kakva je suradnja s institucijama i pružaju li vam potporu u realiziranju projekata?

- Suradnju mogu ocijeniti dobrom, i to sa svim razinama vlasti, od županijske, federalne, pa i državne. Veći dio projekata koje smo realizirali u općini Odžak ne bismo uspjeli bez njihove pomoći i kroz suradnju s višim razinama vlasti. Javljamo se na javne pozive, prijavljujemo na projekte, sudjelujemo u prekograničnoj suradnji i u drugim oblicima sufinanciranja. Zahvalni smo i na potpori Vlade Hrvatske, posebice Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Moram reći da bez pomoći viših razina veći dio projekata ipak ne bismo uspjeli završiti, osobito velikih.

Večernji list: U općini Odžak uspješno radi veliki broj gospodarstvenika. Kakva je gospodarska slika općine i koje su to proizvodnje?

- U općini Odžak drvoprerađivačka industrija možda je najviše razvijena u cijeloj BiH. Nekoliko je poduzeća koja se bave preradom drva, kao što su uspješne tvrtke Sejdić, Salkanović, Karić, koje zapošljavaju i veliki broj djelatnika, a svoje proizvode i izvoze. Razvijena je i oblast projektiranja i proizvodnje čeličnih konstrukcija (šasija) za kamionske prikolice, konstrukcija za strojeve i industrijsku opremu u tvrtki Strolit. To je tvrtka koja ima najviše zaposlenih u općini Odžak, više od 200 djelatnika, a po potrebi rade čak u tri smjene. Uspješni su i PIMS, Brkić, Mlin Majić i niz drugih, tako da mogu potvrditi kako je ovo područje s brojnim uspješnim gospodarstvenicima.

Večernji list: Dijaspora je i značajan gospodarski potencijal općine. Kakva je suradnja i gdje su najviše iseljeni Odžačani?

- Najviše Odžačana radi u Švicarskoj, gotovo u svim kantonima (osobito u Ticinu), i Njemačkoj. Tijekom blagdana osobito se osjeti živost jer dijaspora ne propušta doći u rodni kraj, a tada se, zapravo, vidi njezina brojnost. Naravno da je i u Hrvatskoj mnogo iseljenih s područja Odžaka koji su postali u međuvremenu ugledni gospodarstvenici ne samo Slavoniji već i u Zagrebu.

Večernji list: Je li odlazak mladih jedan od problema općine?

- To je problem cijele BiH, pa i naš. Ovim je područjem protutnjao rat, poplave i sve je to raselilo naš kraj, no to je naša realnost i mi se s tim nosimo. Nastojimo pružiti što kvalitetnije uvjete življenja u općini Odžak kako bismo mlade zadržali i možda privukli one iz dijaspore da ne čekaju mirovinu kako bi se vratili u rodni kraj. Završen je i glavni projekt na poslovnim zonama u Svilaju. To je iznimno skup projekt, ali sve je to pomak prema boljem razvoju općine.

Večernji list: Odžak ima i svoje tradicionalne manifestacije. Koje su najznačajnije?

- Poznati smo po manifestaciji "Posavsko kolo" koja okuplja najviše stanovnika i traje od sredine srpnja do sredine kolovoza. Na Veliku Gospu također je značajna Smotra folklora. Ističem i manifestaciju "Dani sjećanja", kao i "Posavsko sijelo" krajem godine u znaku predstavljanja posavskih običaja i promoviranja naše tradicije. Veliku radost školarcima donosi i dječji karneval koji se održava upravo na Dan općine. Vjerujem, bit će radosno i ove godine.

Večernji list: Dan općine prigoda je istaknuti i sportske uspjehe.

- Definitivno je u općini Odžak odbojka uzela primat i vratila na tribine zaljubljenike u ovaj sport. Odbojka se živi cijele godine i ima dugu tradiciju na našem području, kao i u cijeloj Posavini. OK Napredak Odžak dostojno je i radosno proslavio zlatni jubilej, kako i zaslužuje taj klub koji je svoju povijest ispisao uspjesima na ponos našega mjesta, Posavine, pa i cijele BiH. Trenutačno je naš klub na prvom mjestu Premijer lige BiH i mi se time ponosimo i nadamo da će ostati prvaci. Vrijedne isticanja su i odžačke žokice, NK Odžak 102, Malonogometni klub Odžak, a imamo i svjetskog prvaka u kickboksu, mladog Tea Grgića iz Potočana koji je osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu. Na mladima svijet ostaje, a ako je suditi po uspjesima mladih u našoj općini, vjerujem u napredovanje našeg kraja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije