150.000 maraka za kulturu

ZH županija: bez pomoći ostaju oni koji nisu opravdali utrošak iz 2019.

24.07.2020.
u 20:19

U proračunu za 2020. godinu Vlada ZH županije namijenila je 150.000 maraka za potrebe kulture te donijela posebnu odluku o programu utroška sredstava “Tekući prijenosi za programe kulture” kojim se regulira raspodjela predviđenih financijskih sredstava, namijenjenih sufinanciranju kulturnih programa u ZHŽ-u, piše Večernji list BiH.

Osim konkretne raspodjele, određen je i postupak izbora programa koji su od interesa za ZHŽ te način praćenja i dodjele sredstava. Proračunska stavka od 150.000 maraka dijeli se na dva dijela. Prvi i izrazito najveći dio su sredstva koja se dodjeljuju za konkretne programe u omjeru 80 posto od ukupnoga iznosa, odnosno 120.000 maraka, a drugi dio interventna sredstva, 20 posto od ukupnoga iznosa, odnosno 30.000 maraka.

Konkretno su navedeni nazivi i opisi programa koji dolaze u obzir u raspodjeli, odnosno za koje programe se može podnijeti zahtjev za dodjelu novca. Na prvom mjestu su programi javnih ustanova, općinskih ili gradskih centara za kulturu, zatim podrška tradicionalnim manifestacijama, institucijama i programima kulture koje imaju dugogodišnji kontinuitet i značaj, programi obnove kulturnog nasljeđa i zaštite namaterijalnoga povijesnog nasljeđa, međunarodne suradnje i organizacija tradicionalnih manifestacija, programi likovne, kazališne, filmske, glazbeno-scenske, glazbene djelatnosti, književno-nakladničke djelatnosti te programi mladih u zaštiti kulturnog nasljeđa i kulturni razvoj osoba s posebnim potrebama.

Sredstva se dodjeljuju i za programe kulture u svrhu potpore rada samostalnih umjetnika, umjetničkih organizacija, ustanova u kulturi te građana, udruga, pravnih i fizičkih osoba koje obnašaju djelatnost u području kulture iz ZH županije.

- Postupak je u tijeku, a od podnesenih zahtjeva, njih 27 zadovoljilo je kriterije i oni će ići na razmatranje Vlade koja će odlučiti o dodjeli i visini sredstava za svaki predmet. Jedan broj podnositelja zahtjeva nije pravdao utrošak sredstava iz prošle godine i oni se automatski isključuju iz raspodjele. Uglavnom, uskoro će biti riješeno, koronakriza sve je malo usporila - rekli su nam u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a.

Međutim, treba reći i to da su, zbog poremećaja društvenoga života uslijed epidemije koronavirusa, neke kulturne priredbe i događanja odgođeni. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije