Beznađe u BiH

Bez nade za pronalazak posla 67.000 osoba

16.01.2016.
u 07:00

Na Balkanu je blizu 2,5 milijuna nezaposlenih osoba, od čega je više od pola milijuna u Bosni i Hercegovini. Sa stopom nezaposlenosti od oko 45 posto, BiH je daleko od regionalnog prosjeka koji iznosi oko 27 % nezaposlenih, objavio je u svom prilogu N1. Iako službeni podaci sa Zavoda za zapošljavanje govore o više od pola milijuna nezaposlenih, pojedini dužnosnici tvrde da je stvarna brojka nezaposlenih 300.000, piše Večernji list BiH.

Službeni podaci

Tako je Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila da je stopa registrirane nezaposlenosti, zaključno s 31. listopada, 43,7 posto. Po službenim podacima, u BiH je na burzi u listopadu bilo prijavljeno 547.590 osoba. Međutim, ravnatelj Agencije za rad Adnan Delić kazao je medijima da se pretpostavlja da u sivoj ekonomiji radi više od 200 tisuća ljudi. Nerealno je, smatra, govoriti o više od pola milijuna nezaposlenih te ističe kako anketa o radnoj snazi govori o 27,5% nezaposlenih, 300.320 tisuća.

Ankete pokazuju drukčije

U “Anketi o radnoj snazi” za 2015., koju je objavila Agencija za statistiku BiH, navodi se da su u BiH prisutna 1,4 milijuna neaktivnih osoba koje, iako nezaposlene, ne traže posao niti su spremne početi raditi. “Broj neaktivnih osoba je veći od broja aktivnih osoba, odnosno onih koji traže posao”, smatra Ranko Markuš, rukovoditelj Projekta zapošljavanja mladih, prenosi RTV Slon. Markuš smatra da najveći izazov za BiH nije stopa nezaposlenosti, već stopa neaktivnosti stanovništva, piše Večernji list BiH. Zbog ovoga je stopa aktivnosti, odnosno postotka radno sposobnog stanovništva koje radi ili želi raditi, tek 44,1 posto. Kao posljedica toga, i stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva je tek 31,9 posto što je daleko ispod EU prosjeka od 56 posto. Prema njegovom mišljenju, u praksi ovo znači da od 2,5 milijuna građana BiH, koji čine radno sposobno stanovništvo, njih 1,1 milijun radi ili traži posao. Ostalih 1,4 milijuna građana je neaktivno i u ovu skupinu spadaju učenici i studenti, onesposobljeni za rad, osobe koje obavljaju kućne poslove, ali i 67 tisuća osoba koje su obeshrabrene i ne traže više posao. “Masovna nezaposlenost nije samo fenomen BiH ili zemalja regije, već je globalno pitanje. Istraživanje koje je sproveo Gallup ukazuje na to da je od 7 milijardi stanovnika planeta Zemlje, čak 5 milijardi radno sposobno. Od ovih 5 milijardi osoba, 3 milijarde želi raditi. Više od 90 posto bi ih voljelo raditi u formalnoj, a ne sivoj ekonomiji. Ali, postoji tek 1,2 milijarde poslova u legalnom gospodarstvu što znači da svijetu nedostaje 1,8 milijardi radnih mjesta”, kazao je Markuš.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?