studija otkriva

Bez kvalitetnog sna nema ni idealne tjelesne težine

kilogrami
25.03.2023.
u 10:52

Studija je pokazala da dovoljno kvalitetnog sna može uvelike pomoći u održavanju nove kilaže, a pojedinci koji su tijekom trajanja studije i vježbali imali su kvalitetniji san od ostalih.

Znamo da cjelokupno zdravlje organizma između ostalog ovisi i o kvaliteti i duljini sna, no koliko nam je spavanja uopće potrebno da bismo održavali zdravu tjelesnu težinu?  Da bi odgovorili na to pitanje istraživači su u novoj studiji; koja se baš ovih dana predstavlja na Europskom kongresu pretilosti 2022.; pratili 200 odraslih osoba s problemom prekomjerne tjelesne težine.

Oni su kroz osam tjedana ispitivanja trebali slijediti strogu zadanu dijetu, a pratile su im se i navike spavanja i kretanja, odnosno vježbanja.  Tim koji je vodio istraživanje htio je naime saznati koliko će različiti čimbenici i životne navike utjecati na njihovu mogućnost održavanja željene težine.

Studija je nakon punih osam tjedana pokazala da dovoljno kvalitetnog sna može uvelike pomoći u održavanju zdrave težine, a pojedinci koji su tijekom ispitivanja uz adekvatnu prehranu i vježbali, imali su kvalitetan san, za razliku od onih koji nisu.

Osim toga, oni koji su u prosjeku noću spavali manje od šest sati ili su prijavili lošu kvalitetu sna, tijekom godine su bilježili povećanja svog BMI indeksa (indeksa tjelesne težine)..

- Bilo je iznenađujuće vidjeti kako je gubitak težine u kratkom vremenu poboljšao trajanje i kvalitetu sna - rekli su autori studije za Mind Body Green, dodavši da "oni koji ne spavaju dovoljno ili kvalitetno nakon mršavljenja iimaju daleko manje šanse da dulje vremena održe svoju željenu kilažu od onih s kvalitetnim i dostatnim snom."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije