Zbog pada BDP-a

Bez izmjena Zakona upitan rast je i mirovina u idućoj godini u FBiH

05.12.2020.
u 10:00

Ako Vlada Federacije BiH uskoro ne intervenira na Zakonu o MIO, redoviti rast mirovina u idućoj godini je upitan. Zbog činjenice da se redovito usklađenje mirovina korisnicima Federalnog zavoda MIO vrši na osnovi dvaju parametara, među kojima je rast BDP-a u prethodnoj godini, uzevši u obzir krizu izazvanu koronavirusom, sasvim je izvjesno da bi, po tome, umirovljenike u idućoj godini čekao pad umjesto rasta mirovina, piše Večernji list BiH. Ipak, budući da je Vlada Federacije BiH jamac isplate mirovina, do njihova smanjenja neće doći, ali povećanje se može očekivati samo u slučaju izmjene i dopuna Zakona o MIO

Usklađivanje i problemi

“Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine na način da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini. Ako se osvrnemo na godinu kojoj se polako bliži kraj, sasvim je izvjesno da iduće godine neće biti načina za redovito usklađivanje, odnosno rast mirovina”, upozorava Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH. Ističe, kako je upravo iz tog razloga pokrenuta inicijativa o izmjenama i dopunama spomenutog Zakona. “Inicijativu je pokrenuo sami premijer FBiH, odnosno predstavnici Vlade FBiH, i išla je u smjeru da se izmijeni članak 80. spomenutog Zakona na način da se ublaže uvijati za izvanredno usklađivanje, odnosno rast mirovina, međutim, od našeg posljednjeg susreta po tom pitanju, barem koliko sam ja upoznat, nije bilo napretka”, kaže Mehić.

Dodaje kako svakodnevno ima pozive umirovljenika iz cijele FBiH koji se raspituju o rastu mirovina. Podsjetimo, sporni članak Zakona o MIO, koji se odnosi na izvanredno usklađivanje, navodi kako Vlada Federacije može odlučiti izvršiti izvanredno usklađivanje mirovina jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od 3% i ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini. Na pitanje što je s izvanrednim povećanjem mirovina u prosincu, što je bio jedan od zahtjeva umirovljenika, Mehić kaže kako od toga očito neće biti ništa.

Jamac isplata Vlada

Moram se osvrnuti i reći kako imamo sreću da se prešlo na isplatu mirovina s riznice jer da to nije tako, mi bismo već u travnju i svibnju, zbog ove krize, imali smanjenje mirovina”, podsjeća Mehić. Dodaje kako do toga nije došlo samo zato što je Vlada FBiH jamac isplate mirovina. Zavod MIO nedavno je objavio kako će, u skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec studeni biti isplaćene preko jedinstvenog računa riznice FBiH u subotu, 5. prosinca 2020.. Najniža mirovina iznosi 382,18 KM, zajamčena 478,91 KM, a najviša 2174,48 KM. Potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec studeni iznose oko 195 milijuna KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?