politička pitanja ne smiju pasti u drugi plan

Bez dogovora u ovoj, slijedi nam politička pandemija u 2022. godini

17.03.2021.
u 14:30

Znatno usporenijom dinamikom od očekivane i najavljene, vodeća hrvatska i bošnjačka stranka u Bosni i Hercegovini vode pregovore o tri skupine važnih pitanja – reformi izbornoga zakonodavstva, europskom putu BiH i funkcioniranju Federacije, piše Večernji list BiH.

Hoće li biti rezultata

Tri uspostavljene radne skupine, ipak, djeluju, što potvrđuje i jučerašnji sastanak u Mostaru, gdje je međustranačka radna skupina nastavila razgovore o svim temama vezanim uz probleme funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Kako je priopćeno, dužnosnici su naglasili kako je nužno stvoriti pozitivno ozračje, kao i pretpostavke za rješenja za sve probleme koji se smatraju prioritetima i koje su evidentirala oba izaslanstva u Federaciji BiH. Ništa više nije objavljeno, a vjerojatno se puno toga novog nije ni imalo za reći.

Važno je, međutim, da se razgovara, ali i da u dogledno vrijeme budu vidljivi rezultati. Za sada ih nema unatoč određenom optimizmu pregovarača. Posebno je važna uloga međunarodne zajednice, čiji predstavnici više nego ranijih godina podupiru domaće lidere u traganju za održivim rješenjima. Zanimljivo je da je posebni američki izaslanik za Balkan Matthew Palmer u izravnim razgovorima s ovdašnjim političarima potencirao značaj izborne reforme i doprinosa svih postizanju dogovora koji će imati prolaz u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sve se glasnije sa zapadne strane svijeta zagovara ograničena ustavna reforma kao rješenje za reformu izbornoga zakonodavstva i provedbu presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Vremena nema puno, a u prilog dogovoru i rješenju izborne reforme i drugih otvorenih pitanja o kojima se pregovara ne ide ni epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini i nemogućnost nabave cjepiva. Ovo zdravstveno pitanje odvlači puno pozornosti, sasvim opravdano. Međutim, nije isključeno da neki politički akteri i ovaj realno veliki problem koriste kako bi skrenuli pozornost sa svih drugih tema, pa i političkih pregovora bitnih za budućnost BiH.

Analize lobista

Iduća godina je izborna u BiH i jasno je kako do njezina početka treba zatvoriti neka od ključnih političkih pitanja, a na prvom mjestu reformu Izbornoga zakona. Uđe li BiH eventualno s ovim problemom u 2022. godinu, politička i institucionalna kriza samo će se produbiti. Toga su, čini se, svjesniji međunarodni dužnosnici nego neki bosanskohercegovački politički akteri. Zato je i logično da se potpora, pomoć, pa i pritisak u postizanju unutarnjeg dogovora u BiH očekuju upravo od Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije. Premda su zaokupljeni svojim problemima, i jedni i drugi BiH drže u fokusu mnogo više nego ranije.

Koliku nervozu to stvara u pojedinim političkim krugovima u Banjoj Luci, a posebice u Sarajevu, vidi se iz naručenih analiza njihovih lobista iz bližeg i daljeg okruženja, u kojima se otvoreno napada američki i europski pristup postizanju rješenja kroz kompromis vodećih nacionalnih predstavnika koji za to imaju i neupitan izborni legitimitet. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?