Proveli smo jedan dan s čapljinskim beračima lubenica na njivi u Adi

Berba lubenica u Čapljinskom polju pokazala - domaća kvalitetnija od grčke

21.07.2023.
u 19:06

Čapljinske berače lubenica zatekli smo na njivi u Adi, nadomak grada. Iako je bilo kasno predvečerje, kupali su se u znoju. U tijeku je bio utovar, posao koji ide s ruke na ruku. Prethodila je sama berba, odnosno odvajanje plodova od “vrižbe” i njihovo grupiranje radi lakšeg utovara, piše Večernji list BiH. Marinko Merdžan jedan od većih proizvođača lubenica s čapljinskog područja. Na upit o stanju na tržištu i eventualnim problemima s uvozom, u prvom redu iz Grčke, čija lubenica, kako kažu ovdašnji proizvođači, jedino kvalitetom može parirati domaćoj, kaže:

Povoljnija cijena

- Za sada ni kvalitetom, a ni količinom grčka lubenica nam ne može parirati! Uz vrhunsku kvalitetu imamo i nižu cijenu. Grčka je 75 eurocenti, a naša od 35 do 40 eurocenti. Na primjeru lubenice pokazuje se da samo radom, kvalitetom i ekonomičnosti možemo suzbiti uvoz - konstatira gospodin Merdžan te na upit o mogućem izvozu nastavlja:

- Čapljina ima izvoznike, tvrtke koje se bave tim poslom. Izvoz obično kreće krajem srpnja, kad u Opuzenu i uopće delti Neretve završava sezona. Tada se na njihovu tržištu pojavi nedostatak lubenice pa većinom ide naša roba iz BiH, Hercegovine ili Semberije. U Hrvatskoj se nestašica javlja obično u kolovozu, trenutačno imaju dovoljno domaće - kaže Merdžan te na upit pripremaju li se za tu tržišnu opciju, naglašava:

- Kako tko, neki idu na jedan, obično rani turnus, a neki kombiniraju, planiraju dio proizvodnje i za taj dio sezone. Ja za kolovoz imam zasađen jedan hektar. To prakticiram posljednjih nekoliko godina, dio se proda na domaćem tržištu, a dio se preko tvrtki koje se bave tim poslom izveze u Hrvatsku.

Marinko Merdžan ističe da visoke temperature pogoduju proizvođačima jer lubenica postaje tražena roba pa je plasman olakšan. Dnevno bere za dva kamiona, potražnja je za tri, međutim, zbog uvjeta rada na njivi više se ne može stići. Kao rijetko kada, hercegovački proizvođači lubenica žalili su se na tešku proizvodnu godinu, čemu su kumovale obilne kiše nakon sadnje – zbog visokih podzemnih voda i pojačane zaštite, a time i povećanih troškova proizvodnje. Pojedine proizvodne krajeve, primjerice dio Ljubuškog, pogodila je i jaka tuča koja je smanjila ukupnu proizvodnju u Hercegovini. Govoreći o temi problema u proizvodnji iz osobnog iskustva, Marinko Merdžan kaže:

- Odavno nije bila ovako teška godinu za proizvodnju, bilo čega, a ne samo lubenica. Uvjeti u povrtlarstvu i uopće poljoprivredi bili su nemogući. Proizvodnja je bila krajnje otežana, ulog povećan, dok su prinosi podbacili. Po mojoj procjeni, prinos na imanju koje obrađujem,pet, šest hektara, manji je za trideset posto. Ipak, ja sam zadovoljan jer za sada cijenom i kvalitetom kompenziramo povećane troškove i manje prinose od uobičajenih. Nakon svega osobno sam jako zadovoljan, kvaliteta je ispala dobra, prezadovoljan sam tim dijelom. Vrlo teško je bilo proizvesti kvalitetnu lubenicu ove godine, trebali su znanje i umijeće pa da plod bude pun, da ima slador, punoću, da ne puca unutra, da struktura lubenice bude dobra… - naglašava gospodin Merdžan.

Dobra sezona

Ukupno uzevši iz kuta ovoga proizvođača, manje-više i ostalih na čapljinskom području, sezona je dobra, ono što su vremenske prilike uzele, povećana ulaganja, prije svega u zaštitu, sada preko visokih temperatura koje povećavaju potražnju, vraćaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije