poljoprivreda

Berba kukuruza u punom jeku

kukuruz
14.10.2019.
u 08:00

U prijedorskoj regiji, gdje je kukuruzom zasijano oko 16.000 hektara, berba je u punom jeku, a posao je završen na oko 50 posto površina.

Rukovoditelj prijedorskog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić kaže kako je prinos dobar, javlja Srna. 

"Uglavnom na svim parcelama ima dovoljno zelene mase, ali prilikom vaganja se može uočiti da je težina zrna kukuruza manja nego prošle godine. Razlog je što se, zbog vremenskih prilika zrno nije imalo mogućnosti dovoljno naliti", rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, uglavnom je završena berba kukuruza koji je zasijan u optimalnim rokovima.

"Tamo gdje je bilo problema zbog oborina u svibnju, gdje je kasnila sjetva, kasnit će i berba", kaže Egić.

On je podsjetio kako je gotovo u svim općinama prijedorske regije ove godine zabilježen napad kukuruzne zlatice, najviše na parcelama u Novom Gradu, uz rijeku Unu, pa ubuduće preporučuje proizvođačima da vode  računa o plodoredu kao osnovnoj mjeri borbe protiv ove štetočine.

Egić naglašava kako poljoprivredni proizvođači trebaju posebnu pažnju posvetiti skladištenju kukuruza s obzirom da je povećan sadržaj vlage u zrnu, pa je preporuka još malo sačekati s berbom ili ukoliko su obrali kukuruz, voditi računa o provjetravanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije