Čapljina

Berači grožđa u dolini neretve se bore sa saharskim temperaturama

zagorje - 11. 05. 2009.,Jertovec, Hrvatska - Sanja Crnekovic u plasteniku uzgaja rajcicu Photo: Zeljko Pusec/Vecernji list
07.09.2015.
u 14:33

Najveći ovdašnji vinogradar tvrtka Agroherc u berbu je krenula sa 120 berača, stalnih i sezonskih radnika, bere se sorta vranac, a urod je naizgled obilan

U netipičnim vremenskim uvjetima, uz temperature veće od 35 stupnjeva, u čapljinskom vinogorju počela je berba vinskih sorti grožđa, piše Večernji list. Najveći ovdašnji vinogradar tvrtka Agroherc u berbu je krenula sa 120 berača, stalnih i sezonskih radnika. Berače smo oko podneva posjetili u Višićkoj kaseti gdje je zemljište jedva koji metar iznad razine mora. Bere se sorta vranac, urod je naizgled obilan, a berači u kratkom odmoru i upravo pristigloj bačvi vode traže priliku za predah.

Dobar urod grožđa

- Urod je dobar, grožđe slatko, samo je jako vruće - kazao je Ivica Mandić iz Šuškova koji s berbom grožđa ima iskustva. Brao je, kaže, i u Vrgorcu, dok Zejna Hajdarević iz Tasovčića naglašava: - Ove je godine odlično krenulo, grožđe je zdravo i ugledno, a vrijeme lijepo. Nije lako s vrućinom, ali ne može se sve sastaviti, dobro grožđe i vrijeme - kazala je Zejna Hajdarević iz Tasovčića, dok je Drago Jurić zadovoljan temperaturom upravo pristigle vode.

- Moraš nositi vodu sa sobom, dok završimo red, popijem cijelu bocu. Jest vrućina, ali je grožđe slatko. Volio bih da prije kiša završimo posao, ne volim kad propadne kao lani - tvrdi Drago kojeg dopunjava Milka Jurić: - Vruće je, ali je zato grožđe dobro. Ja radim ovdje petnaest godina, volim kad je urod dobar, znam da će onda biti novca i da će i berači brzo biti isplaćeni.

Većina berača od sunca se štiti svojevrsnim bijelim 'galabijama' oko glave. Međutim, ing. Davor Vegar, šef radne jedinice "Višići" u dubokim je čizmama, obilazi berače, radnike koji rade na pljevidbi rasadnika, berače jabuka... Pomišljamo kako pri tropskim temperaturama susreti sa zmijama skrivenim u travi znaju biti neugodni, međutim, ing. Vegar nam otkriva još jednu opasnost.

Odnos vlage i temperature

- Ovdje je do devet, deset sati ujutro rosa, kreneš u čizmama, a poslije ih nemaš kada skidati - objašnjava, a zatim prelazi na stručne teme vezane za berbu: - Ove godine uvjeti su bili dosta problematični, u početku, tako da su prošlogodišnji odnosi vlage i temperature pratili lozu uvjetujući njezino sporije kretanje. Mnogo pupova je zakazalo, međutim, oni koji su krenuli dali su dobar urod i kvalitetu. Sad nas je taj rod pritisnuo, moramo ga na vrijeme skidati, šećeri su povoljni pa se mogu očekivati i dobara vina. Vranac kojeg sada trgamo je sorta druge epohe dozrijevanja, njoj je termin konac kolovoza i početak rujna pa su ovo idealni uvjeti za početak berbe jer je loza zahvaljujući visokim ljetnim temperaturama stigla početni zaostatak - naglašava Vegar.

Na čapljinskom području u berbu je ušla i većina manjih vinogradara, beru se rane sorte, zatim slijede autohtone, žilavka, pa blatina i na kraju će na red koncem rujna i početkom listopada doći kasne sorte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije