Dužnička kriza

Banke u FBiH aktivirale hipoteke nad 2186 objekata ukupne vrijednosti 853 mil. KM

09.04.2018.
u 16:00

U državi gdje je prosječna plaća 870 maraka, a cijena četvornoga metra stana veća od 2000 KM, postalo je normalno da se nekretnine kupuju isključivo na kredit, piše Večernji list BiH. Barem je takvo stanje kod 90 posto stanovnika BiH. Ako uopće imaju uvjete za podići kredit.

Dio onih koji mogu planirati zaduženja tijekom procesa povrata duga banci shvate kako ipak nisu u mogućnosti ispuniti svoje obveze. I tu dolazi do velikog problema, zapljene imovine i pokušaja banke naplatiti svoje potraživanje.

Tisuće slučajeva

Prema podacima koje nam je dala Agencija za bankarstvo Federacije BiH, slučajevi u kojima su banke aktivirale hipoteke zbog naplate potraživanja broje se u tisućama.

- Prema podacima za 15 komercijalnih banaka koje su pod nadzorom Agencije za bankarstvo Federacije BiH, banke su zaključno s 1. prosinca 2017. pokrenule izvršni postupak za 2186 nekretnina (za potraživanja iz prijedloga za izvršenje ili odluke o izvršenju u iznosu od 638,360.000 maraka, što se odnosi na 1711 klijenata), čija posljednja vrijednost koju su procijenile banke/procjenitelji iznosi 853,214.000 - rekli su za Večernji list iz Agencije za bankarstvo.

- Što se tiče načina prodaje predmetnih nekretnina, reguliran je i provodi se sukladno Zakonu o izvršnom postupku - navodi se u odgovoru Agencije na pitanje na koji način se prodaju nekretnine kod kojih je banka aktivirala hipoteku. Stanje u Republici Srpskoj znatno je drugačije nego u Federaciji. Banke u tom entitetu aktivirale su prošle godine 57 hipoteka “teških” 9,26 milijuna maraka, što je upola manje u odnosu na vrijednost nekretnina koje su oduzete godinu ranije zbog nevraćanja rata kredita.

Preliminarna izvješća banaka pokazuju kako je kompletno kreditiranje u prošloj godini bilo u usponu, a taj trend je bio i kod zajmova osiguranih nekretninama. Ukupni krediti u bankarskom sektoru na kraju 2017. godine iznosili su 4,869 milijardi maraka i veći su za oko 315 milijuna maraka u odnosu na godinu ranije. Iznos zaduženja osiguranih nekretninama istodobno je porastao za 39,70 milijuna na 1,885 milijardi maraka.

Bolje stanje u RS-u

Pravne osobe i stanovništvo imali su mnogo manje problema s otplatom kredita koji su osigurani nekretninom u odnosu na godinu ranije, kada su aktivirane 122 hipoteke zbog naplate 21 milijuna maraka.

- Banke su u sektoru pravnih osoba u 2017. aktivirale hipoteke za 41 korisnika kredita radi 8,8 milijuna maraka potraživanja. U ovom sektoru godinu ranije aktivirano je 87 hipoteka vrijednih 20,6 milijuna KM - podaci su Agencije za bankarstvo RS-a.

O gospodarskoj i socijalnoj slici bh. društva ovisi hoćemo li u budućnosti imati manje ili više ovakvih slučajeva. U svakom slučaju, ne bude li rasta plaća, a cijene nekretnina budu rasle kao do sada, za očekivati je kako će broj prisilnih prodaja nekretnina rasti u budućnosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?