Zdravko Tomac stao u obranu gradonačelnika

Bandić je živio za Zagreb, a Milanovićeva jedina šansa da ga pobijedi je da ga sotonizira, uhapsi i pokrene istrage

Milan Bandić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
24.10.2014.
u 17:34

Hrvatsku socijaldemokraciju predstavljali smo ja, Mato Arlović, Željka Antunović, Bandić... svi su oni otjerani, ostala je jugoslavenska titoistička struja koja je dovela do silnih podjela

Zdravko Tomac u eteru Stojedinice stao je u obranu Milana Bandića istaknuvši kako se on nije promijenio odlaskom iz SDP-a, ali ono za što su dok je bio član stranke govorili da je izvrsno, odjednom je postalo loše.

"Bandić je bio moj student, kod mene je diplomirao, pojavio se u političkom životu 1988. ili `89. uoči burnih događaja i rata. Na Pešćenici je vodio gradski odbor SDP-a, a ja sam bio potpredsjednik stranke. Zajedno s Bandićem sam izgrađivao SDP u Zagrebu od marginalne stranke u vodeću stranku. Preokret se dogodio `95., a u toj krizi rastao je Bandić. Rekao sam mu: vrijeme je da ti nosiš listu, a ja ću ti čuvati leđa... Moja koncepcija je bila da SDP osvoji Zagreb i dosta sam u tome sudjelovao, dizao sam Bandića i u tom smislu on je moj projekt. Do razlaza je došlo nakon što je Bandić morao otići s mjesta gradonačelnika zbog prometne nesreće.", priča Tomac.

"Ja sam izdan, jer je Bandić pod pritiskom centrale prihvatio da podnese ostavku, i da se izabere Vlasta Pavić. Ja sam bio protiv toga", kaže Tomac.

"SDP je bio podijeljen. Hrvatsku socijaldemokraciju predstavljali smo ja, Mato Arlović, Željka Antunović, Bandić... svi su oni otjerani, ostala je jugoslavenska titoistička struja koja je dovela do silnih podjela. Nakon Račanove smrti, na čelo je došao Zoran Milanović, koji je izabran i pobijedio na demokratski način. Loše je što je eliminirao sve svoje konkurente, pa u SDP-u više nema istinskih hrvatskih socijaldemokrata", tvrdi Tomac.

O sukobu Bandića i Milanovića

"To je prije svega politički sukob. Dok je Bandić bio u SDP-u sve što je radio je bilo izvrsno, kad je otišao nije se promijenio, ali tada je sve što je radio bilo loše. Ja ne ulazim u to ima li temelja za optužbe protiv Bandića, samo tražim pošteno suđenje, ali sam protiv toga da se pod političkim pritiskom ljudi uhićuju", komentirao je Tomac.

Tijekom godina suradnje s Bandićem je bio vrlo blizak i dobro ga je upoznao.

"Bandić je uvijek bio efikasan, živio je za Zagreb. Čudili smo se kad je rekao da će napraviti skijalište na Sljemenu, ali ipak je to napravio. Nije imao strpljenja baviti se procedurama, uzimao je na sebe donošenje odluka, ali takvim odlučivanjem vjerojatno je prekršio brojne procedure i pravila. Sada je postao državni neprijatelj broj 1, jer je kao pojedinac bez stranke uspio osvojiti vlast. Gradonačelnik je, ima većinu u skupštini, upravlja Holdingom, ima apsolutnu vlast i nikome ne odgovara. Milanović je procijenio da mu je jedina šansa da sotonizira Bandića, uhapsi ga i pokrene istrage koje će dugo trajati, da bi ga slomili. Kad bi se Bandić povukao, sve bi stalo, ali koliko ga poznajem, neće se povući. Dokazivat će da nije kriv, ići će i na izbore, možda i za predsjednika, što smije sve dok nije osuđen", smatra Tomac.

Komentara 4

BE
bendz
02:14 26.10.2014.

Ovaj covjek je nekome debelo zasmetao.

SH
stela.hotvat
12:34 02.11.2014.

da to mu je namješteno

GO
gooyda
20:24 26.10.2014.

ovo je bio i ostao balkan a sudstvo stranacka ustanova(ovisno tko je na vlasti)...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije