zabrinjavajuće

Balkan se guši: Sarajevo u smogu, upozorenje u Zagrebu, hitan sastanak u Beogradu

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
15.01.2020.
u 14:02

Posljednjih nekoliko dana zrak u glavnom gradu BiH je zagađen i opasan po zdravlje građana

Zagreb, Sarajevo i Beograd danima se bore sa zagađenjem zraka koje je opasno po zdravlje ljudi. Zbog zagađenja zraka u Srbiji sazvan je hitan sastanak.

Iz zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar stigla je obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene vrijednosti čestica u zraku (PM₁₀) na mjernoj stanici Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3, poručili su iz Civilne zaštite grada Zagreba, prenosi Index.

"Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz puteve za sljedeće grupe građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti dišnih puteva i kardiovaskularnih bolesti, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači)", preporuke su Civilne zaštite.

Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te traženje savjeta liječnika u slučaju pogoršanja ili produženog trajanja simptoma.

Takođe, savetuju izbjegavanje pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl., korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza, izbegavanje korištenja automobila i ostalih privoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica izbjegavanje grijanja na čvrsta goriva.

Posljednjih nekoliko dana zrak i u glavnom gradu BiH je zagađen i opasan po zdravlje građana, navodi Klix. Zbog toga je Vlada asž nekoliko puta proglašavala stanje uzbune i predlagala kratkoročne mjere, prenosi B92.net.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije