Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Balerine Zrinjskog na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj

02. srpnja 2018. u 13:16 0 komentara 38 prikaza

U španjolskom gradu Sitgesu, u neposrednoj blizini Barcelone, od 22. lipnja do 1. srpnja održano je Svjetsko plesno prvenstvo pod okriljem Dance World Cup organizacije, na kojem su se natjecale Luna Leko i Sara Šarić, učenice Prve baletske škole – odjeljenje Zrinjski Mostar, u pratnji trenerice i koreografkinje Marijane Leventić.

U iznimno velikoj konkurenciji plesača koji dolaze iz 54 države iz cijeloga svijeta, balerine Zrinjskog predstavile su se s tri koreografije u različitim kategorijama i osvojile: 9. mjesto (klasični balet solo - Sara Šarić), 14. mjesto (jazz dance solo - Luna Leko) i 16. mjesto (klasični balet solo - Luna Leko).

Postignuti rezultati mladih učenica Škole klasičnog baleta kruna su plesne sezone u Zrinjskom, priopćili su iz Prve baletske škole u Mostaru.

Sezona 2017./2018. bila je veoma uspješna za mostarske plesače, počevši od odličnih rezultata postignutih na prestižnom baletnom natjecanju Bukurešt (Rumunjska), potom IDO Svjetskom prvenstvu u Varšavi (Poljska), Europskom prvenstvu Fit Kid i International Dance Open natjecanju održanom u Zagrebu (Hrvatska), Dance Star World natjecanju u Opatiji (Hrvatska), InterDance Festivalu Sarajevo (BiH) te Državnom prvenstvu u modernim plesovima održanom u Mostaru, čiji je tehnički organizator bio Plesni klub Zrinjski.

Osim natjecanja, Plesni klub Zrinjski rado se odaziva i na humanitarne i kulturne manifestacije, pa je u protekloj sezoni svojim plesnim koreografijama uljepšao otvaranje Dana Matice hrvatske, Melodija Mostara, Dana narcisa, Dana roza vrpce, Utrke u štiklama, sajma "Očima kreativaca", manifestacije One billion rising, projekta za djecu s Down sindromom "Sunčana strana dlana" te brojne druge društvene događaje.

Ova godina je posebna u Zrinjskom i po tome što je iznjedrio prvu generaciju balerina sa završenom Osnovnom baletnom školom. Naime, učenice Rafaela Jurić i Leona Marijanović prve su balerine u Mostaru i okolici sa školskom svjedodžbom sva četiri razreda osnovne baletne škole.

Škola djeluje već četiri godine u prostorijama Plesnog kluba Zrinjski, gdje se odvija teorijska i praktična nastava, i jedina je škola baleta u Hercegovini, a upis nove generacije balerina u prvi razred planiran je u mjesecu rujnu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.