Opasna bakterija

Klebsiella izazvala infekciju kod pacijenta

'bakterija'
Foto: ''
24.09.2014.
u 08:42

Trenutna situacija na Klinici za ortopediju, gdje se pojavila infekcija bakterijom, je stabilna

Opasna bakterija klebsiella koja uzrokuje upale pluća, upale urinarnog trakta, te upale krvožilnog sustava kod bolničkih pacijenata pojavila se u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Bakterija se pojavila na Klinici za ortopediju. “Kako se u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječe najteži bolesnici iz cijele BiH, svakodnevno obavljaju najteži operativni zahvati i provode komplicirane dijagnostičko-terapeutske procedure, neminovno je da se i kod nas pojave bolničke infekcije - rečeno je agenciji Fena u Službi za odnose s javnošću KCUS-a na upit o pojavi infekcije bakterijom klebsiella. Također ističu da “zaposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu svakodnevno rade na prevenciji pojave bolničke infekcije, prate preporuke i protokole za rad kako bi njihova učestalost bila što niža”.

- Trenutačna situacija na Klinici za ortopediju, gdje se nakon teških i dugotrajnih operativnih zahvata javila infekcija bakterijom klebsiella kod nekoliko pacijenata koji su liječeni i bez težih kliničkih manifestacija infekcije, je stabilna. Svi odjeli se generalno čiste, provodi se dezinfekcija zbog prevencije i zaštite pacijenata koji su hospitalizirani i koji će biti hospitalizirani na Klinici za ortopediju - navode iz Službe za odnose s javnošću KCUS-a.

Inače Escherichia coli i Enterobacter klebsiella su bakterije koje pripadaju porodici Enterobacteriaceae i inače su prisutne u organizmu čovjeka, međutim, za razliku od obične Klebsielle pneumoniae, KPC soj je otporan na najveći broj dostupnih antibiotika što značajno otežava liječenje.

Ova bakterija se može lako proširiti u bolničkoj sredini te izazvati različite infekcije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije