vole je svi

Bakina orehnjača: Recept za kolač koji budi nostalgiju

12.02.2022.
u 14:34

Kad pričamo o tradicionalnoj hrvatskoj gastronomiji, orehnjača je sigurno jedna od najpoznatijih i najdražih poslastica iz ovih krajeva, a mi ti danas donosimo recept kojeg se ne bi posramila ni tvoja baka.

Orehnjača i makovnjača su definitivno klasici na nedjeljnim ručkovima ili za vrijeme blagdanskih slavlja u Hrvata. Svaka obitelj misli da ima najbolju recepturu, a ponekad se ona i pomno skriva - kako bi se prenosila s koljena na koljeno i ostala u obitelji. No, mi smo širokogrudne te želimo dijeliti recepte s tobom, pa smo pronašle ovaj za najfiniju mekanu orehnjaču koja će oduševiti svačije nepce.

U lončić ubaci izmrvljeni kvasac, toplo mlijeko (1.5 dl), 1 žlicu šećera i 30 g brašna pa sve pjenjačom dobro izmiješaj. Prekrij čistom krpom i pusti da se kvasac aktivira oko 15 min.

 
02.

U veću zdjelu stavi ostalo brašno, sol, šećer i limunovu koricu pa sve dobro promiješaj žlicom. Mlijeko ugrij, maslac rastopi, jaja u posebnoj zdjelici istuci. Kada se kvasac aktivirao, ubaci ga u brašno pa po redu dodaj sve tekuće sastojke: maslac, jaja i mlijeko. Sve dobro izradi mikserom sa spiralnim nastavcima. Pred kraj, kada se tijesto počelo odvajati od stijenki posude, prebaci ga na radnu plohu. Ako je jako ljepljivo dodaj još koju žlicu brašna. Tijesto mora ostati masno, nemoj pretjerivati.

 
03.

Formiraj glatku kuglu tijesta, vrati je u zdjelu u koju si stavila malo brašna i pokrij krpom. Neka se tijesto diže 1 sat dok se udvostruči. Samelji orahe, ugrij mlijeko do vrenja. U zdjelu s orasima dodaj sve navedene sastojke (grožđice, rum, šećer, naribanu koricu limuna) i sve prelij mlijekom te promiješaj da dobiješ jednoličnu smjesu.

 
04.

Tijesto prebaci na pobrašnjenu radnu plohu. Podijeli ga na dva jednaka dijela. Svaki razvaljaj prema duljini lima za pečenje. Dodaj pola količine smjese za punjenje. Ravnomjerno rasporedi pazeći da smjesa bude raspoređena na svim krajevima, osim na gornjem kraju. Tamo završi stavljanje smjese 2 cm od ruba. Pažljivo zarolaj tijesto. Lijevi i desni kraj pažljivo utisni kako smjesa ne bi iscurila. Lim za pečenje premaži maslacem pa posipaj s malo brašna, a višak istresi. Pažljivo prebaci orahnjaču u lim tako da rub koji se preklapa bude okrenut dolje. Isto ponovi s drugom orahnjačom. Prekrij ih krpom i pusti još 15-ak minuta na toplom.

 
05.

Zagrij pećnicu na 175°C. Nakon 15 minuta, orahnjače premaži razmućenim jajem pa ih stavi u pećnicu i peci 40-45 minuta. Nakon pečenja ih izvadi i pusti 20 minuta da se odmore prije posipanja šećerom u prahu i rezanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?