Žabnik

Bajkoviti kadrovi na najsjevernijoj točki Hrvatske

25.07.2023.
u 12:00

Najsjevernija točka Hrvatske je Žabnik, dio Svetog Martina na Muri. Ova idilična lokacija smještena je na zaštićenom području rijeke Mure.

Jedna od glavnih atrakcija Žabnika je plutajući Mlin na Muri, jedini takav u Hrvatskoj koji je u funkciji i omogućuje posjetiteljima da se vrate u prošlost, u davnu 1902. kada je prvi put samljeveno brašno na takvom mlinu.

Mlinarenje na Muri, koje je svoj vrhunac doživjelo početkom 20. stoljeća kada je postojalo čak 90 mlinova na tom području, ima dugu povijest koja seže u antička vremena.

Prvi podaci o mlinovima na ovom području datiraju prije više od 2000 godina. Nažalost, vrijeme nije poštedjelo ovaj jedinstveni stari zanat te je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća došao kraj i posljednjem riječnom mlinu koji se nalazio upravo u Žabniku.

Unatoč završetku ere tradicionalnih mlinova, međimurski majstori su 2005. uspjeli oživjeti atmosferu tog vremena izgradnjom mlina samo nekoliko metara od mjesta gdje je originalni mlin dugo godina vrijedno obavljao svoju funkciju. Svojim vještim rukama majstori su uspjeli rekonstruirati ne samo mlin, već i okruženje koje je nekada bilo karakteristično za vrijeme mlinova na Muri.

Također, napravljen je i centar posvećen Francu Žalaru, posljednjem mlinaru međimurskog kraja, gdje posjetitelji mogu zaviriti kako je izgledao njegov život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?