75. godišnjica

Austrijanci u strahu od ovogodišnje obljetnice Bleiburga: 'Čekamo stav HBK'

Željko Hladika/24sata/PIXSELL
23.02.2020.
u 10:00

"Daljnje korake moći ćemo poduzeti tek nakon proljetnog sastanka HBK, na kojem će komemoracija biti jedna od tema", kazao je Marketz.

Bleiburški počasni vod prijavio je austrijskoj policiji da će se komemoracija u Bleiburgu održati 16. svibnja. Tamošnja biskupija, koja je lani zabranila biskupsku misu, već je u vezi s tom temom kontaktirala kolege u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a konačnu odluku o tretmanu komemoracije donijet će nakon što HBK raspravi o tom pitanju te ih izvijesti o zaključcima.

Austrijske vlasti ove godine na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga očekuju “znatno više” posjetitelja nego lani, kad ih se pojavilo 10-ak tisuća, jer se obilježava 75. godišnjica stradanja.

Na čelu biskupije Gurk-Klagenfurt nalazi se novi biskup Josef Marketz, ljubljanski student teologije, kojega je papa Franjo imenovao 3. prosinca. Formalno je ustoličen 2. veljače i tako zamijenio privremenog upravitelja Engelberta Guggenbergera. Upravo je on lani zabranio služenje biskupske mise zbog, kako je napisao u pismu HBK, političke instrumentalizacije događaja i nedostatka distance prema fašističkim idejama. Novi biskup kazao je pak kako je obavio inicijalni razgovor s osobom u HBK odgovornom za komemoraciju u Bleiburgu.

"Daljnje korake moći ćemo poduzeti tek nakon proljetnog sastanka HBK, na kojem će komemoracija biti jedna od tema", kazao je Marketz.

Istovremeno, tužiteljstvo u Klagenfurtu odbacilo je kaznenu prijavu protiv šefa okruga Völkermarkt Gerta Andrea Klöscha, koju je podnio Peter Pilz, bivši član Zelenih, a sada stranke JETZT, tvrdeći da je prekršio Zakon o javnom okupljanju jer lani nije zabranio komemoraciju u Bleiburgu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije