Svratio i do prijatelja u BiH

Austrijanac već skoro šest mjeseci obilazi sam Europu traktorom starim 63 godine

25.09.2018.
u 09:00

Neobičan putnik - turist svratio je u Orčevu Luku pokraj Velike Kladuše u kojoj je prenoćio, odmorio se i sastao s prijateljima. Njegov sin oženio je Omanovićku iz Orčeve Luke, tako da je Kurt Kluckner (60) svratio do prijatelja koje inače poznaje, ali nije do sad bio u Orčevoj Luci. Kurt Kluckner, kovač po zanimanju, iz Leutascha u Tirolu, u Austriji, krenuo je na put dug oko 13.500 kilometara 14. travnja i kući se vraća uskoro. Na tome dugom putu Kluckner će provesti 170 dana, a samo za dizelsko gorivo potrošiti će oko 5000 eura. Do Orčeve Luke u Velikoj Kladuši Kluckner je prevalio 11.800 kilometara i pri tom prespavao 146 noći, sve na različitim lokacijama. Tijekom putovanja dvaput je imao dulju stanku, u Sankt Peterburgu u Rusiji i Burgasu u Bugarskoj na Crnome moru, odnosno, odmor kad mu se pridruživala supruga koja ga je stizala zrakoplovom. Nije neobično samo to što se Kluckner vozi traktorom već i što je taj traktor star 63 godine, a prikolica koju vuče i u kojoj spava stara je 38 godina. Svoj traktor za ovako dug put Kluckner je sam pripremao i poboljšavao, a posebice prikolicu odnosno spavaća kola koja imaju ljeti hlađenje, a zimi grijanje. Prilično neobično, ali uvjetno putovanje.

Kluckner svojim traktorom postiže brzinu od 25 km na sat, a na 100 kilometara troši 25 litara dizelskoga goriva. Mobitel je, dakako, sprava bez koje ne bi mogao ostvariti ovaj podvig, koji će, kada se okonča, biti neslužbeni svjetski rekord u prijeđenoj kilometraži s traktorom u jednom putovanju. Posjetio je mnoge gradove, a samo u BiH njih dvanaest. Svugdje su ga, kako kaže, ljudi ljubazno i prijateljski dočekivali i ispraćali premda od njih nije ništa tražio niti trebao.

Takav je susret i razgovor imao i u Šturliću. Kurt Kluckner otputovao je preko Hrvatske i Italije prema svojoj Austriji, pun prelijepih dojmova i uspomena. Ovo su zemlje kroz koje je Kurt prošao svojim traktorom: Njemačka, Poljska, Litva, Island, Rusija, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Turska, Gruzija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska te još preostaje Italija. S traktorom nije mogao ući u Rusiju, a izvjesnih problema imao je na ulazima u Mađarsku i Srbiju. Nekoliko puta je imao problema i sa “starcem” traktorom, ali je sam otklanjao kvarove. Sve napore kojima je izložen na ovom dugom i neobičnom putovanju Kluckner ne čini radi “svjetskog rekorda”, već isključivo iz hobija za koji, kaže, ima puno slobodnog vremena, a vjerojatno i dobru materijalnu podlogu. Radi se o vrlo susretljivom, srdačnom i pričljivom čovjeku koji se dobro služi i engleskim jezikom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?