MEDIJI: SPEKTAKULARNO (I RIZIČNO)

Austrija uskoro ukida gotovo sve korona mjere. Od idućeg tjedna lakši ulazak u zemlju

16.02.2022.
u 19:18

Austrijski kancelar Karl Nehammer i ministar zdravlja Wolfgang Möckstein potpomognuti čelnicima Nacionalnog krizno-koordinacijskog stožera za koronavirus (GECKO) Katharinom Reich i general bojnikom Rudolfom Striedingerom danas su na konferenciji za novinare u središtu austrijske vlade u Beču izvijestili o vladinoj odluci da 5. ožujka u Austriji ukine gotovo sve korona mjere. “Proljetnom buđenju” Austrije, kako je rekao Mückstein prethodi dvotjedna sigurnosna stanka, nakon što se ove subote odnosno 19. veljače ukida “2G” i vraća “3G” pravilo (cijepljen. covid prebolio, testiran). To vrijedi ne samo za ugostiteljstvo i hotele nego za sva ostala područja, uključujući i skijaške žičare, gondole i sl. te putovanja autobusima, izlete brodovima, kao i za sportske objekte, uključujući fitness centre te javne kulturne i sportske priredbe i manifestacije. U vrlo osjetljivim i ranjivim područjima kao što su starački i ostali domovi za starije i nemoćne osobe te bolnice do daljnjega vrijedi “2G plus” pravilo što znači da posjetitelji moraju uz potvrdu o cijepljenju ili izlječenju predočiti i negativan PCR ili antigenski test. Isto pravilo vrijedi i za zaposlenike.

“3G” pravilo (cijepljen, prebolio, testiran) primjenjivat će se, kako je rekao ministar zdravstva Mückstein i na putnike pri ulasku u Austriju, ”i to već u tjednu od 21. veljače”. Izuzetak su putnici iz zemalja s visokorizičnim virusnim sojevima. Dakle, od sljedećeg tjedna na snagu stupaju nova pravila za ulazak u Austriju, a točne upute Ministarstvo zdravstva objaviti će sljedećih dana. Austrijski mediji izvještavaju kako je spektakularan, ali istovremeno i rizičan vladin potez potpunog “otključavanja” Austrije, s obzirom da već danima i tjednima ima svaki dan između 25 i 40.000 novozaraženih omega sojem koronavirusa (danas 38.000), dogovoren je sa stručnim medicinsko-prognostičkim vladinim timom i čelnicima devet austrijskih saveznih pokrajina. Kao iznimku navode opreznog bečkog gradonačelnika Michaela Ludwiga, koji je već najavio da Beč neće ukinuti “2G” pravilo u ugostiteljstvu i prijeći na “3G”, kako je to savezna vlada odlučila. A Vlada je odlučila otići još korak dalje i 5. ožujka ili na “Dan slobode”, kako izvještavaju austrijski mediji, ukinuti skoro sve korona mjere i ograničenja, osim u vrlo ranjivim područjima poput staračkih i drugih domova za njegu starijih i nemoćnih osoba i bolnica. Tamo će i nakon 5. ožujka na snazi biti “3G” pravilo, kako za posjetitelje tako i za zaposlene i pružatelje usluga.

Noćni klubovi uključujući noćnu gastronomiju i diskoteke ponovno otvaraju svoja vrata, nakon višemjesečne prisilne stanke. Ukida se i dosadašnja zabrana konzumacije jela i pića na raznim manifestacijama odnosno javnim okupljanjima, te ograničenje radnog vremena. Obveza nošenja maske također se ukida 5. ožujka gotovo na svim područjima. Iznimka su posebno osjetljiva i ranjiva područja poput staračkih domova i bolnica, a isto vrijedi i za javni prijevoz, supermarkete, ljekarne, banke i pošte gdje maske “ne padaju” do daljnjega. U svim ostalim područjima ostaje samo preporuka korištenja FFP2 maske, koja se odnosi na zatvorene prostore. “Od 5. ožujka Austrija ukida 'zelenu putovnicu' te Covid potvrde više neće služiti kao ulaznice za razna područja”, poručio je ministar zdravlja. Kancelar je ustvrdio kako “došlo vrijeme za vraćanje sloboda, dio po dio, koje je ljudima oduzeo koronavirus”. “Sada moramo dano vrijeme koristiti za promatranje daljnjeg razvoja pandemije”, poručio je Nehammer.

Na novinarski upit zašto se je vlada odlučila na gotovo potpuno popuštanje mjera unatoč još uvijek velikom dnevnom broju novozaraženih u zemlji, kancelar je odgovorio kako je to po preporuci stručnjaka GECKO-a s obzirom da je stanje u bolnicama i intenzivnoj njezi dulje vrijeme “stabilno” i omikron ne preopterećuje bolničke kapacitete. Besplatno testiranje, ono na čemu su se već danima lomila koplja među koalicijskim partnerima “narodnjacima” i Zelenima zasad je također dogovoreno. “Besplatno testiranje ostaje do 31. ožujka”, istakao je Mückstein. Napomenuo je kako je u izradi nova strategija testiranja i da je GECKO dobio zadatak da evaluira stanje i razradi novi režim testiranja. Napomenuo je kako jedino ciljano testiranje ima smisla i da će pravila biti pooštrena. “Stalno testiranje osoba koje su primile tri doze cjepiva, a nemaju simptome zaraze vjerojatno nema smisla, a uz to i košta mnogo novaca”, ustvrdio je ministar zdravstva. Kancelar Nehammer je rekao kako je za testiranje Austrija dosad već potrošila 2,6 milijardi eura. U svakom slučaju znatno više nego za cjepivo protiv Covida 19.

Čelnica GECKO-a Reich je rekla kako je medicinsko-znanstveni tim, unatoč dnevno velikom broju novozaraženih omikronom za potpuno popuštanje korona mjera. “Popuštanja mjera nema signifikantan utjecaj na stanje zaraze”, poručila je Reich. Napomenula je kako GECKO sada počinje s pripremama za ljeto i jesen i moguće nove virusne varijante. Istaknula je kako će vjerojatno prije početka jeseni biti neophodna i četvrta doza cjepiva. Drugi čelnik GECKO-a Striedinger je rekao kako bi Austrija morala do jeseni imati 90 posto procijepljene populacije, ako želi izbjeći sve probleme i dileme s kojima se je susretala prošle jeseni s valom zaraze deltom, a potom i omikronom. Na novinarski upit da li vlada namjerava povući Zakon o obveznom cijepljenju koji je nedavno stupio na snagu (5. veljače), kancelar Nehammer, ali i ministar zdravstva Mückstein su rekli kako će uskoro biti formirana nova, posebna komisija sastavljena od medicinskih stručnjaka i pravnika, koja će ocijeniti sve važne pojedinosti i najkasnije do 15. ožujka, dakle dan prije nego bi počele kontrole i kažnjavanje necijepljenih, dati prijedlog vladi što treba činiti.

Vezano, i uz razvoj situacije s omikronom. “Zakon nije kratkoročna mjera nego srednjoročna perspektiva, koja nam je nužna”, poručio je Mückstein. Naglasio je kako poučeni prošlogodišnjim iskustvom ove godine treba “ljeto koristiti za cijepljenje” Za kancelara Nehammera je, kako je istakao, cijepljenje i nadalje “važan i pravilan” potez.
 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?