NAKON ČETIRI GODINE VLASTI

Asfalt je jedini 
adut SDP-a na izborima u BiH

Zlatko Lagumdžija
09.10.2014.
u 09:33

Ciklus predizborne cestogradnje u Federaciji BiH priveden kraju

Predizborna cestogradnja je doživjela vrhunac. Par dana pred izbore tempiranim otvaranjem 20 kilometara duge dionice autoceste na Koridoru Vc od Vlakova do Tarčina, SDP je iskoristio zadnji adut u borbi za popravljanje lošeg rejtinga i što bolji izborni rezultat.

Završetak pred izbore

Kako tvrde iz Autocesta FBiH, kojima posljednjih godina neprikosnoveno upravlja SDP, ova dionica predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata na Koridoru Vc i sastoji se od tri poddionice: Vlakovo – Lepenica (10,1 km), Lepenica – Suhodol (5,5 km) i Suhodol – Tarčin (4,6 km). Na navedenoj dionici projektirano je sedam tunela, sedam mostova/vijadukata, petlja Vlakovo, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja Lepenica, odmorište Mokrine i petlja Tarčin. Riječ je zapravo o prvoj (i zadugo jedinoj) dionici autoceste na dijelu od Sarajeva prema Mostaru. Puštanjem u promet ove dionice BiH će imati ukupno 124 kilometra autocesta, a SDP BiH se uopće ne libi taj rezultat prikazati kao vlastiti stranački uspjeh, što se vidi i na predizbornim promidžbenim spotovima ove stranke. Ovaj završni čin predizborne kampanje novcem poreznih obveznika dolazi nakon još nekoliko medijski „napucanih“ svečanosti završetka odnosno početka gradnje na drugim dionicama. Samo sedam dana prije svečanog otvaranja dionice Vlakovo-Tarčin, upriličena je svečanost u povodu početka radova na izgradnji zeničke obilaznice, odnosno dijela koridora koji obilazi urbano središte Zenice. Ovaj događaj je iskorišten kako bi se promovirao „novi investicijski ciklus izgradnje autoceste na Koridoru Vc“, čime je SDP BiH htio poručiti da su spremni predvoditi cestogradnju i nakon izbora. Serija predizbornih svečanosti na koridoru Vc počela je sredinom rujna kada je otvorena pet kilometara duga dionica na jugu, od graničnog prijelaza Bijača prema Međugorju.

Koliko će profitirati?

Upitno je, međutim, koliko će SDP BiH na izborima profitirati od ovih „građevinskih pothvata“, jer je izgradnju ovih, kao i planiranje novih dionica, pratilo obilje afera, od problematičnih tendera do raskida ugovora s izvođačima i istragama. I pored toga, cestogradnja bi SDP-u mogla donijeti nešto glasova, što se ni u kojem slučaju ne može reći za drugi sektor kojim ova stranka upravlja u FBiH protekle četiri godine, a to je energetika. Veliki energetski projekti koje su pompozno najavljivali proteklih godina, još ne daju vidljive rezultate. Baš kao što su i svi ostali segmenti vladavine „platforme“, blago rečeno, razočaravajući.

Ključne riječi

Komentara 1

EK
ekarasel
11:36 10.10.2014.

Ne treba Bosni i Hercegovini EBOLA imaju oni Lagumdjiju,Sdp,te ostale "prvake" he,he,he...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije