Pčelinjaci u BiH sve češće postaju obvezna usputna stanica istinskih ljubitelja prirode

Apiturizam predstavlja suvremeni vid održivog turizma

16.12.2022.
u 20:31

Pčelinjaci sve češće postaju obvezna usputna stanica istinskih ljubitelja prirode na stazama domaćih turističkih destinacija. Jedan od primjera je i pčelarski centar "Košnica" iz Bosanske Gradiške čija se vizija, prema riječima vlasnika prof. dr. Gorana Mirjanića, nikada nije bazirala samo na trgovini pčelarskom opremom.

- Zahvaljujući interakciji s velikim brojem domaćih, kao i inozemnih pčelara, ali i našim kooperantima, oduvijek smo bili na izvoru dobrih ideja i suvremenih trendova u ovoj oblasti, koje smo kontinuirano nadograđivali odličnim idejama svih članova našeg tima. Tako su se rodile ideje o brendu "Med medeni", kooperativi u pčelarstvu, ali i o apiturizmu... - ističe Mirjanić, vodeći bh. stručnjak u oblasti pčelarstva.

Apiturizam predstavlja suvremeni vid održivog turizma, koji u skladu s načelima zelene ekonomije u velikoj mjeri doprinosi obogaćivanju domaće turističke ponude, dok istodobno potiče ekonomičnost pčelarstva na određenom području. Radi se o posebnom obliku turizma, koji osim vizualnih i terapeutskih blagodati, osigurava i mogućnost degustiranja velikog broja različitih pčelinjih proizvoda te jednu gotovo u potpunosti inovativnu sferu turizma - aktivno učenje o pčelarstvu.

- U idućoj pčelarskoj sezoni planiramo nekoliko različitih turističkih aktivnosti - govori Mirjanić i dodaje kako upravo očekuje skupinu pčelara iz Istre, za koju je "Košnica" organizirala uzvratnu pčelarsku ekskurziju po Lijevču i Potkozarju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?