raste broj novozaraženih

Apel zdravstvenih radnika građanima BiH

koronavirus
Pixabay/ilustracija
19.10.2020.
u 21:37

U vrijeme kada vrebaju prehlada, sezonska gripa, uobičajene respiratorne infekcije i koronavirus, najvažnije je sačuvati zdrav razum, prije svega, i ne paničariti

U Bosni i Hercegovini i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom. Brojke su u porastu, što zdravstveni sustav stavlja na još veći test. Prvi put u Banja Luci je registriran trocifren broj zaraženih. 

U vrijeme kada vrebaju prehlada, sezonska gripa, uobičajene respiratorne infekcije i koronavirus, najvažnije je sačuvati zdrav razum, prije svega, i ne paničariti. Poruka je to zdravstvenih radnika građanima, uz onu, već uobičajenu, da su iscrpljeni i umorni, javlja N1. 

Redovi pred domovima zdravlja svakodnevna su slika već mjesecima. Gužva na trijaži, čekanje, nerijetko i nervoza.

Zdravstveni radnici imaju pune ruke posla. Mnogo je pacijenata s respiratornim simptomima kojima treba i žele liječnički pregled. Sve je više i onih koji trenutne tegobe instant povezuju s koronavirusom.

"Ovih dana je dolazilo i dosta ljudi koji su od straha, od svega ovoga što nam se događa i ako nisu imali simptome COVID-19. Jer je ljude teško uvjeriti, u ovakvim uvjetima da i ako imaju možda alergiju, da se ne radi o koroni'', kaže Arman Šrkić, glasnogovornik JU ''Domovi zdravlja'' SŽ. 

Sami liječnici tvrde da je simptome koronavirusa i drugih respiratornih oboljenja teško razlikovati, posebno bez testiranja. Zato se pacijenti, po ustaljenoj praksi telefonom javljaju obiteljskom liječniku. 

"'Imamo tu neku reprizu od ožujka i travnja. Što će se dalje događati ne znamo. Situacija nam se malo usložnjava", ističe Amra Marouf Jamakosmanović, specijalist obiteljske medicine.

Situacija je složena i za pacijente. Svaki posjet liječniku znači i čekanje u redovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?