nakon poplava

Apel za pomoć gradovima Bihać i Bosanska Krupa i općini Sanski most

19.05.2023.
u 20:41

Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine uputio je apel općinama i gradovima za pomoć Bihaću i Bosanskoj Krupi te Sanskom Mostu, a nakon poplava koje su zadesile te jedinice lokalne samouprave u Unsko-sanskoj županiji. 

Kako navode iz Saveza, obilne padaline uvjetovale su porast vodostaja svih rijeka na području USŽ, što je prouzročilo brojne probleme u nekoliko općina i gradova. 

-U Gradu Bihaću su ovo druge poplave u posljednjih šest mjeseci. Poplavljeno je više od 200 privatnih stambenih i poslovnih objekata, te više od 700 hektara poljoprivrednog zemljišta, koja se v ećinom nalazi u poplavljenim područjima. U poplavama u prosincu 2022. godine, procijenjena je šteta iznosila gotovo milijun konvertibilnih maraka, a po svemu sudeći, trenutne poplave će ostaviti barem isti trag, što stvara vrlo teške uslove funkcioniranja - upozoravaju iz Saveza općina i gradova FBiH.

Pored Grada Bihaća, stanje prirodne nesreće proglasili su i Grad Bosanska Krupa i Općina Sanski Most. Obilne padaline prouzročile su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

-Imajući u vidu zakonske mogućnosti koje stoje na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave za pružanje pomoći u ovakvim situacijama, prije svega sredstva od posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća i sredstva tekuće rezerve, ovim putem molimo sve općine i gradove, da u skladu sa svojim mogućnostima, financijski pomognete Gradu Bihaću, Gradu Bosanska Krupa i općini Sanski Most. U slučaju da se ukaže potreba za pomoć i u ostalim jedinicama lokalne samouprave, blagovremeno ćemo reagirati - navodi se u priopćenju Saveza općina i gradova FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?