čitluk

Ante Pehar proslavio 100. rođendan

Brojna obitelj Ante Pehara,sinovi,kćeri,unučad . Krehin Gradac, 16.08.2016.Snimio:Marijan Sivrić
18.08.2016.
u 08:00

Proslava 100. rođendana Ante Pehara Šakotušića, najstarijeg žitelja Krehin Graca i šire regije, počela je svečanim misnim slavljem u župi Gradina, koje je predslavio župnik don Đuro Bender u suslavlju s don Antom Vasiljem. Brojna rodbina i prijatelji slavili su u restoranu “Carmen” u Blizancima uz glazbu uživo. - Okupili smo se kako bismo zahvalili dragom Bogu za 100 godina života slavljenika Ante, a umjerenost u svemu tajna je njegove dugovječnosti - ističu članovi obitelji. Dostići stoljeće života i pritom biti zdrav, san je mnogih od nas, ali ta čast pripadne samo rijetkima. Život mu je bio težak i mukotrpan. Umro mu je otac kad je imao osam godina. Zbog teških uvjeta života i siromaštva majka ga je ispisala iz škole. Dvije godine prije Drugog svjetskog rata odlazi u Niš u bivšu vojsku i tamo ostaje dvije godine. Vraća se kući i odlazi u domobrane, potom na Križni put – Bleiburg i tamo provodi idućih pet godina. Bio je potom u zatvoru u Živinicama. Poslije izdržavanja zatvora, iscrpljen, posvećuje se poljoprivredi, podiže i školuje djecu. Potom je dodatno četiri godine radio u Rudniku mrkog ugljena u Mostaru, Gradnići, a potom tri godine ide na privremeni rad u Njemačku. To razdoblje za Antu bilo je vrlo teško. Godine 1991. umire mu supruga Matija. Inače, sa suprugom Matijom proslavio je zlatni pir, 50 godina braka. Iduće godine razboljela se nevjesta Anđa. Umrla je nakon tri godine teške bolesti. I to je bila nova tragedija za cijelu obitelj. Nakon toga Ante ostaje živjeti s najstarijim sinom Ljubom. Brigu o ocu Anti vode sin Ljubo i kći Nevenka. Slavljenik Ante je imao dvije sestre i brata. Jedna sestra i brat su mu umrli, ostala je samo još sestra Jela koja danas ima 91. godinu i živi u Vinkovcima. Njemu i njegovoj supruzi Matiji Bog je podario šestero djece, od kojih je petero živih, tri sina i dvije kćeri. To su: Ljubo, Nikola i Blago te Nevenka i Iva. Potom se rodilo 14 unučadi i 19 praunučadi te dvoje prapraunučadi. - Gospodo, nemojte se bojati života. Dragi Bog daje snagu i sve ćete to prebroditi. Sve životne nedaće uz Božju pomoć se riješe - kazao je. Voli hranu koju su jeli naši stari: raštiku, kalju, sarmu, gulaš… Voli, kako kaže, sve što se jede žlicom. Uvijek poslije jela pije svoje domaće vino, zimi crno, blatinu, a na proljeće bijelo, žilavku. Omiljen je kod svih, i u obitelji i u rodnom Krehin Gracu. Impresionira njegova komunikacija i vitalnost. Preživio je i Bleiburg i Domovinski rat, zadržao osmijeh i optimizam... Proživio je vrijedni i dobrodušni Ante stoljeće teških, ali i lijepih godina, pa je sada sretan budući da su se svi okupili u krugu njegove obitelji. Pjevalo se, ispijalo domaće vino, rezala se i slavljenička torta.

Unatoč prevaljenom stoljeću života, Antu služi zdravlje, dobro izgleda, vitalan je, vesele naravi, pristupačan, pokretan, bistar, vedar i napose šaljiv. Čita novine bez naočala, gleda TV, aktivno prati politiku i ide u crkvu na molitvu, na čemu mu mogu pozavidjeti i mnogi mladi. Iako su ga kroz život pratili brojni problemi, nije se predavao. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije