prirasli joj srcu

Angelina Jolie poslala snažnu poruku za građane BiH

11.07.2017.
u 21:54

Fondacija "Remembering Srebrenica" koja u Velikoj Britaniji postoji dugi niz godina priredila je u Londonu noć posvećenu 22. obljetnici genocida. Nazočnim uglednicima video porukom obratila se holivudska glumica Angelina Jolie, koja je poslala snažnu poruku za građane BiH, osobito za majke Srebrenice.

- Uvijek ćemo biti uz vas i nikada zaboraviti nećemo - kazala je između ostalog Jolie, prenosi Avaz koji govor prenosi u cjelosti: 

- Samo nekoliko zemalja imalo je takav utjecaj, ili su mi tako prirasle srcu, kao što je Bosna i Hercegovina.
Svatko tko ju je posjetio zna da su Bosanci topli, otvorenog srca, tolerantni i duboko humani ljudi, s lijepim smislom za humor.

Oni su također jaki, izuzetno otporni ljudi, koji su izdržali genocida i etničkog čišćenja i ostali nepokorenog duha, dok je sve ostalo oko njih ostalo u ruševinama.

Bosanci se ne žale. Oni su skromni ljudi. Oni ne traže poseban tretman ili pažnju za sebe. A, mi smo ponekad krivi što mislimo da su sukob i njegova posljedica prošlost.

Međutim, Majke Srebrenice pričaju drugačiju priču. Dvadeset i dvije godine kasnije, mnogi još uvijek čekaju da pokopaju svoje najmilije. Svake godine, mnoge žrtava čekaju da budu identificirane. Danas, na obljetnicu genocida, postoje još uvijek svježi grobovi na groblju u Potočarima.

Kad pomislim na Srebrenicu zamišljam zelene, šumovite brežuljke i široku dolinu. Moj um se okreće ka Sarajevu, kafićima i kamenim ulicama njegovog starog grada, s katedralom, minaretima i sinagogom. I još uvijek je teško vjerovati da se genocid mogao dogoditi na europskom tlu, nekoliko sati udaljenosti od mnogih europskih prijestolnica, tijekom našeg života.

Pouka za sve nas je da ukoliko se mržnja, netrpeljivost i agresija ne spriječe, nasilje u različitim oblicima će se ubrzo pojaviti. I nažalost, nijedna od tih stvari ne pripadaju prošlosti. One su duboko ukorijenjeni u ljudskoj prirodi. Oni su u suprotnosti od svega što nam je drago u demokratskim društvima. Moramo biti na oprezu stalno, kada god netolerancija ponovno buja u glavama. To dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima - kazala je Jolie.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?