Svjetski poznati istraživač

Andrej Gajić iz BiH oči u oči s morskim psima

31.01.2016.
u 07:15

Sama pomisao na susret, oči u oči, s morskim psima kod većine ljudi izaziva veliki strah, a upravo to dio je posla 24-godišnjeg Andreja Gajića iz Bugojna.

Opasan posao

- Da bi čovjek uspio, najvažnije je imati volju i ljubav prema nekom poslu, to je prva pokretačka snaga prema nečem konkretnom. Od kako znam za sebe, postojala je ta želja i svim svojim trudom i vjerom sam se maksimalno posvetio kako bih je realizirao. Hvala Bogu, upravo je to ono što me dovelo ovdje gdje sam sada i što me svakim danom vodi naprijed. Rad i trud su potrebni kada ide sve kako treba, pa čak i u trenucima kada ne vidite svjetlo na kraju tunela, kaže nam na početku razgovora Gajić. Andrej je većinu svog života proveo u Bugojnu, a trenutačno živi i radi u Sarajevu gdje je završio studij na Odsjeku za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Prema njegovim riječima, plivanje i sam boravak u neposrednoj blizini morskih pasa nije posao za svakoga jer je stupanj rizika za nestručne osobe na iznimno visokoj razini.

– Plivanje kao i boravak u neposrednoj blizini morskih pasa je opasna aktivnost. Ne približavajte se ovim ribama ako niste vrlo iskusni i ne znate kako interpretirati njihovo ponašanje, jer iako se ovaj posao nekome čini jednostavnim, opasnost je uvijek u blizini, priča nam Andrej. Naš sugovornik je predsjednik Upravnog odbora organizacije “Sharklab”, sa sjedištem na Malti, čiji je primarni cilj istraživanje i zaštita morskih pasa. Andrej je danas eminentni poznavatelj i stručnjak za morske pse.

Morski psi su među “najinteligentnijim” ribama s iznimno razvijenim osjetilima. Vrlo često se bore za pažnju ljudi, a mnogi ne znaju koliko se oni vole maziti. Međutim, strah od morskih pasa i razlog što su uvijek na lošem glasu proizišli su zbog loše interpretiranih filmova koji se često gledaju, uvjerava Andrej.

Neumski zaljev ima registriranih morskih pasa, što je za mnoge bio šokantan podatak.

Činjenica da, recimo, u Neumskom zaljevu ima registriranih sedam vrsta morskih pasa i pet registriranih vrsta raža za mnoge je šokantan podatak. Tigrasti morski pas je vrsta koja je prijašnjih godina više puta registrirana u Jadranu. Nekoliko primjeraka ove vrste registrirano je u albanskom gradu Drač, a vidjeli su je lokalni ribari. Ako se isprovocira, zna biti itekako agresivna. U Neumu nije primijećena, ali je ništa ne sprečava doći, priča Gajić.

Susreti pod vodom

Naš sugovornik sudjelovao je na brojnim konferencijama, seminarima, a publicirao je i nekoliko znanstvenih radova.

- Publicirao sam jednu knjigu i 30 znanstvenih radova u lokalnim i međunarodnim časopisima. Susreo sam više od 40 vrsta morskih pasa, imao samo veliki broj bliskih susreta pod vodom. Radio sam na istraživanju ponašanja i oboljenja morskih pasa i raža u “SeaLifeu” – vodećem svjetskom lancu akvarija. Svi navedeni angažmani su učinili od mene osobu kakva sam danas, uz usmjeravanje mojih mentora, baš kao što ja to danas radim sa svojim kandidatima.

Bitno je naglasiti da svatko tko je voljan može postati član našeg tima, bilo stručnog ili tehničkog. Mi vršimo obuke svog kadra i primamo periodično sve zainteresirane raznih profila. Smatram da ne postoje riječi kojima se može opisati ovaj posao, dok se čovjek ne spusti pod vodu i ne pogleda oči u oči s ribom, poručuje za kraj naš sugovornik. (Faktor.ba)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?