učenice istražile zemlju

Analiza pokazala: Tlo u Žepču pogodno za uzgoj jabuka, rajčica, graha... Rad u RH

24.10.2020.
u 08:55

Tri učenice trećeg razreda Katoličkog školskog centra “Don Bosco” Žepče, smjera agroturistički tehničar, Nikolina Grlić, Nikolina Pravdić i Matea Jukić pod mentorstvom prof. Marka Tomasa obavile su istraživanje “Kemijska analiza tla na području općine Žepče”. Svoj elaborat učenice su predstavile i na nedavno održanom susretu mladih kemičara u Vukovaru u RH u sklopu znanstvenog skupa posvećenog nobelovcu Lavoslavu Ružički. Detalje istraživanja tla i način rada za Večernji list objasnio je prof. Tomas.

- Učenice s kojima sam radio istraživanje po struci su budući agroturistički tehničari pa su samim time vezane za tlo. U samom početku imali smo više ideja, odnosno za koje područje vezati istraživanje. Prvo je bilo istraživanje voda, vegetacije, ali smo se na kraju odlučili za istraživanje tla jer do sada, barem koliko je nama poznato, nitko se nije ozbiljno bavio pitanjima koja su vezana za kvalitetu tla - govori nam prof. Tomas.

Objašnjava nam, također, kako se obavljalo istraživanje te što je njime utvrđeno.

- Istraživanjem su utvrđeni kemijski parametri tla na različitim lokacijama na području općine Žepče, napravljena je usporedba parametara te izveden zaključak o pogodnosti određenog tla za uzgoj poljoprivrednih kultura - kazao je profesor Tomas za Večernji list.

Dubina do 30 centimetara

Inače, kako nastavlja prof. Tomas, kemijska analiza tla ključna je za dobivanje visokih prihoda, odnosno racionalnu, profitabilnu i učinkovitu primjenu agrotehnike, posebice gnojidbe, obrade, sjetve pa sve do žetve. U tom smislu treba shvatiti da cjelovit i učinkovit sustav kontrole plodnosti tla koji sustavno prikuplja sve relevantne fizikalno-kemijske podatke o tlu, njegovoj plodnosti i korištenju, doprinosi boljoj raspodjeli mineralnih i organskih gnojiva, uklanjanju akutnih deficita hraniva, kemijskom i fizikalnom popravku tla, profitabilnijoj proizvodnji, odnosno očuvanju i podizanju efektivne plodnosti tla. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi pogodnost tala za ratarsku proizvodnju na području općine Žepče. Na uzorcima tala uzetih s poljoprivrednih površina na sedam lokacija na dubini do 30 centimetara provedene su laboratorijske analize osnovnih kemijskih svojstava tla: pH tla, određivanje zamjenjivoga aluminija metodom po Sokolovu, supstitucijska kiselost, kvalitativno određivanje karbonata u tlu te hidrolitička kiselost. Osim osnovnih agrokemijskih analiza, provedene su dodatne analize kojima je utvrđena koncentracija; nitrita, nitrata, fosfata i koncentracija amonijevih iona u vodenim filtratima tala.

Utvrđeno je da je u istraživanim uzorcima na području općine Žepče prosječna pH reakcija tla neutralna. Također je utvrđeno da su gotovo sva tla bezkarbonatna ili slabo karbonatna - objašnjava nam prof. Tomas nabrajajući lokacije na kojima su se uzimali uzorci tla.

- Ovim istraživanjem obuhvatili smo sedam lokacija, odnosno naselja Vrbicu, Orahovicu, Ljubatoviće, Donje Ravne, Dubravicu, Gornje Ravne i područje oko naše škole - kaže prof. Tomas objašnjavajući kako je istraživanje pokazalo kako su sva tla uglavnom jako siromašna karbonatima.

Moguća suradnja

Istraživanje koje su provele Nikolina, Matea i Nikolina u konačnici je pokazalo koje su kulture najpogodnije za proizvodnju na području Žepča. Kada je pak u pitanju voće, istraživanje je pokazalo kako najviše uspijevaju jabuke, šljive, kruške i maline. Uzgoj povrtnih kultura od kojih će Žepčaci ubrati najviše plodova su paprika, rajčica, grah i krastavac dok je, kada je riječ o ratarskim kulturama, najpogodnije proizvoditi pšenicu, ječam, kukuruz i krumpir.

Na samom kraju razgovora prof. Tomasa pitali smo što dalje s rezultatima istraživanja, jesu li ih planirali proslijediti općinskim službama ili provoditi neke slične projekte. - Za sada nismo razmišljali u tom smjeru, odnosno ići do općine ili koristiti ga u nekim poljoprivrednim agencijama, ali nije isključeno da to u vremenu koje slijedi nećemo učiniti. Ako dođemo u kontakt s Razvojnom agencijom Žepče, možda i ostvarimo neku suradnju i zajedničkim snagama poboljšamo stanje u poljoprivredi na području općine - zaključio je prof. Tomas.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?