Rejting BiH

Analitičari očekuju da BiH dobiva financijsku podršku, ali pod određenim uvjetima

little boy is engaged in home accounting and finance
06.10.2015.
u 06:15

Reformska agenda je ključ za BiH koji mora slijediti u svakoj točki najmanje iduće tri godine ako želi ijedan kredit MMF-a, Svjetske banke (WB) i Europske unije

Po svemu sudeći, BiH bez međunarodne financijske podrške neće moći izvršavati svoje obveze. S druge strane, analitičari smatraju kako bi u BiH moglo doći i do snižavanja kreditnog rejtinga, a za njegovo povećanje trebat će uložiti dosta napora. Podsjetimo, Međunarodna agencija Standard and Poor's potvrdila je u kolovozu kreditni rejting Bosne i Hercegovine B sa stabilnim izgledima, ali bi moglo doći i do snižavanja u slučaju da BiH ne osigura vanjske izvore financiranja za proračunske deficite. U obrazloženju, analitičari ove agencije navode da je rejting BiH ograničen slabim institucijama čije se nadležnosti preklapaju, slabim okvirom fiskalnog upravljanja, te osjetljivom vanjskom pozicijom koja proizlazi iz stalnog deficita tekućeg računa.

Reforme pa tek onda novac

Očekuje se da BiH nastavi primati međunarodnu financijsku podršku pod određenim uvjetima, a zasigurno ključni uvjet za takvo što su reforme.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?