STAV VEĆINE GRAĐANA BIH

Ameriku smatra glavnom prijetnjom svjetskom miru svaki drugi bh. ispitanik

svi-amerika-txt.jpg
Foto: import
03.01.2014.
u 09:34

Primjetno je da u zapadnom svijetu SAD mnogo manje smatraju prijetnjom globalnom miru, nego što je to slučaj sa zemljama Istoka, gdje se ovaj put svrstala i BiH

Svaka druga osoba u Bosni i Hercegovini smatra da je SAD zemlja koja danas predstavlja najveću prijetnju za mir u svijetu.

Ovaj podatak iz Win/Gallup-ovog istraživanja zvuči još frapantnije ako se zna da je, među 65 država obuhvaćenih anketiranjem, u postocima više onih koji imaju takav stav o politici SAD-a samo u Kini i Rusiji, zemljama koje se u političkom smislu smatraju američkim tradicionalnim neprijateljima. Imidž SAD-a u svijetu nije sjajan i to nije nikakva novost. SAD je bio najčešći izbor (24% ispitanika) za zemlju koja danas predstavlja najveću prijetnju za mir u svijetu. Zatim slijedi Pakistan (8%), Kina (6%), Sjeverna Koreja, Izrael i Iran (5%). Kao što smo već spomenuli, ispitanici iz Rusije (54%), Kine (49%) i BiH (49%) najviše strahuju od SAD-a kao prijetnje za mir u svijetu.

Primjetno je da u zapadnom svijetu SAD mnogo manje smatraju prijetnjom globalnom miru, nego što je to slučaj sa zemljama Istoka, gdje se ovaj put svrstala i BiH. Naime, ispitanici Zapadne Europe (14%) smatraju da je SAD najveća prijetnja, a zatim Iran (13%) i Sirija (10%). Ispitanici SAD-a, pak, najviše strahuju od Irana (20%), dok se u Kanadi najvećom prijetnjom, također, smatra Iran (17%). Kao drugu najveću prijetnju svjetskom miru, ispitanici u BiH navode Izrael (8%), što je, također, bliže stavovima na Istoku nego na Zapadu. Rusija i Iran su se našli na trećem i četvrtom mjestu na ljestvici zemalja koje su najveća prijetnja svjetskom miru. Tako ih percipira tri, odnosno dva posto bh. ispitanika. Ako antiameričko raspoloženje u Rusiji, Kini i generalno Aziji i nije iznenađenje, u BiH sigurno jeste, jer su sva dosadašnja istraživanja pokazivala da bh. građani i političari velike nade polažu upravo u SAD i njihov vanjskopolitički angažman. Više je nego apsurdno da zemlja koja priziva američki intervencionizam na svom tlu, osuđuje takvo ponašanje u svijetu. S druge strane, ovakvi stavovi mogu biti i rezultat razočaranja izostankom američkog angažmana u BiH, gdje politička kriza traje već godinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije