zbog korupcije

Sankcije SAD-a i Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

05.01.2022.
u 17:47

Ovim stavljanjem na listuTegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država poduzima aktivnosti protiv sadašnjih i bivših dužnosnika Bosne i Hercegovine zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne i destabilizirajuće aktivnosti. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department) objavilo je da su na popis stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Ovim stavljanjem na popis Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD.

- Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine. Kukić i Tegeltija stavljeni su na popis prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inozemne operacije i srodne programe iz 2021 - navodi se u priopćenju iz Veleposlanstva SAD-a. 

Koristeći službeni položaj, kako se navodi, predsjednika VSTV Tegeltija je sudjelovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog utjecaja i službenog položaja za ostvarivanje osobne koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj kako bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipuliranje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije.  

Koristeći službeni položaj direktora javnog poduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je, kako se ističe, sudjelovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički utjecaj i službeni položaj za ostvarivanje osobne koristi.

- Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zlouporabio javna sredstva za osobnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist - navodi se.   

Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) na popis je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu sa Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države.  

Pored ovih mjera, Ured za kontrolu imovine u inozemstvu Ministarstva financija SAD (OFAC), u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, nametnuo je ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te na popis stavio medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju (ATV). Posljedično današnjoj mjeri poduzetoj u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionirani, a koja se nalazi u ili potiče iz Sjedinjenih Država, ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC.   

- Svim ovim mjerama stavljanja na popis ponovno se potvrđuje posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, vladavini zakona i demokratskim institucijama, te boljoj budućnosti za građane BiH. Ostali lideri i subjekti koji su povezani s korumpiranim i destabilizirajućim akterima također mogu biti predmetom mjera koje će Vlada SAD poduzimati u budućnosti. Nastavit ćemo koristiti odgovarajuće ovlasti za promociju pozivanja na odgovornost aktera na regionalnoj i globalnoj razini, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova SAD.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?