Finansijski pritisak

Američki predsjednik uveo nove sankcije Rusiji i protjerao njene diplomate

15.04.2021.
u 19:25

Administracija Joea Bidena uvela je danas nove sankcije Rusiji i protjerala diplomatsko osoblje kao odgovor na miješanje u izbore i cyber napade u SAD-u.

"Predsjednik Biden potpisao je novu izvršnu naredbu o sankcijama, koja omogućava vlastima da pokažu odlučnost u odgovoru i odvraćanju štetnih ruskih vanjskopolitičkih aktivnosti", priopćeno je iz Bijele kuće.

Također, Sjedinjene Američke Države su službeno imenovale rusku vanjsku obavještajnu službu kao silu koja stoji iza hakiranja SolarWindsa, koje je utjecalo na saveznu vladu i široke dijelove privatnog sektora. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao da je Bidenov cilj "pružiti značajan i vjerodostojan odgovor, ali ne i da situacija eskalira".

Biden vjeruje da bi on i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali održati summit kako bi razgovarali o svim pitanjima s kojima se suočavaju dvije zemlje, rekao je Sullivan.

"Vjerujemo da akcije koje danas poduzimamo i šira diplomacija mogu stvoriti bolji skup ishoda za američko-ruske odnose", dodao je Sullivan.

Spomenute sankcije bit će aktivirane u obliku izvršne naredbe predsjednika SAD-a i koordinirane sa State Departmentom i ministarstvom financija, rekli su dužnosnici.

Ruske diplomate koje su protjerane imaju sjedište u Washingtonu DC-u i New Yorku, a imat će 30 dana da napuste zemlju, objasnio je američki dužnosnik upoznat o planovima. Uvest će nova financijska ograničenja koja se sastoje od napora na ciljanju ruskog državnog duga, što bi moglo naštetiti ruskoj ekonomiji.

Nejasno je hoće li ove sankcije biti dovoljne za promjenu ruskog ponašanja, rekli su dužnosnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?