NISHANI I ČOVIĆ:

Albanija i BiH bez otvorenih pitanja, prioritet jačanje ekonomske suradnje

sastanak
24.02.2016.
u 12:50

Predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani, koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, iskazao je danas punu podršku suverenitetu i integritetu BiH, čestitajući bh. institucijama na do sada poduzetim reformama.

Na pres-konferenciji, nakon sastanka službenih izaslanstava dviju zemalja, Nishani je istaknuo da su BiH i Albanija zemlje koje pripadaju istoj regiji da imaju težnje prema europskim integracijama.

Kako je albanski predsjednik kazao, ostvareni su kontakti dviju zemalja na najvišem nivou, zabilježen je porast razmjene robe te je naglasio da postoji mogućnost povećanja te razmjene.

Iznio je podatak da je danas u Albaniji 16 kompanija iz BiH koje su uključene u razvoj industrije i ekonomije te zemlje i  da je prioritet dviju zemalja jačanje ekonomske suradnje radi još većeg razvoja.

Osvrnuo se i na pitanje priznavanja dokumenata građana Kosova da bi ljudi mogli slobodno se kretati, ističući opredijeljenost Albanije za dobrosusjedske odnose.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović mišljenja je da treba intenzivirati odnose BiH i Albanije u kulturnoj, gospodarskoj i svakoj drugoj oblasti.

Naglasio je da euroatlantski put BiH nema alternativu, ističući da je uz članstvo u Europskoj uniji za BiH važno aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO-u.

Kako je istaknuto dvije zemlje imaju dobre prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, a nije izostala ni podrška Albanije BiH na njenom putu ka Europskoj uniji i NATO-u.

Prethodno su Nishanija uz intoniranje himni dviju zemalja te uz najviše državne i vojne počasti dočekali Čović i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

Nishani bi se danas trebao susresti i sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a planiran je i svečani prijem na kojem će biti predstavljeno Udruženje bosanskohercegovačko-albansko prijateljstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?