Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Alarmantno: U nekim područjima BiH pretilo gotovo 50 posto djece

21. ožujka 2018. u 21:30 0 komentara 107 prikaza

Podaci dobiveni istraživanjem u Srednjobosanskoj županiji samo su potvrdili koliko je pretilost djece ozbiljan i prisutan problem u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Problem u prehrani

Prema mnogim ocjenama, u pitanju je vodeći javnozdravstveni problem koji je svake godine u porastu jer može biti uzročnik mnogih oboljenja i u dječjoj dobi, ali i u kasnijem životu. Rezultati istraživanja koje je proveo Zavod za javno zdravstvo SBŽ-a, a u kojem je sudjelovalo više od 4260 djece u dobi od 6 do 18 godina, pokazuju kako svako četvrto dijete (25,3 posto) u toj županiji ima problem s tjelesnom težinom, odnosno pretilošću. Nepravilna prehrana očito je jedan od glavnih uzročnika takvoga stanja jer je više od 50 posto anketirane djece potvrdilo kako nema redovit doručak, dok su sendviči glavni obroci tijekom školskoga odmora. Škole u svojim kantinama ne nude voće i mliječnu hranu iako su anketirani učenici u velikom postotku izjavili kako bi voljeli konzumirati upravo takve obroke. Učenicima se uglavnom nudi brza hrana i napici s velikim udjelom šećera. Istraživanje je, među ostalim, obuhvatilo teme fizičke aktivnosti i oralnoga zdravlja kod djece, a pokazalo je kako većina ispitanika nema nikakvu tjelesnu aktivnost, dok stomatologu odlazi tek kada je to nužno. Kada je riječ o spolno prenosivim bolestima i reproduktivnom zdravlju, istraživanje među učenicima srednjih škola potvrdilo je da 50 posto njih želi o toj temi učiti u redovitoj nastavi. Koliko sada uče, dovoljno pokazuje podatak da su mnogi od ispitanih ustvrdili kako su neke od spolno prenosivih bolesti giht i dekubitus.

Upozoreno je, također, kako su čak i osnovcima dostupne cigarete i nargile, pa se tako devet posto učenika i dva posto učenica od petog do devetog razreda izjasnilo da konzumira cigarete, a nargile 17 posto dječaka i šest posto djevojčica. Iako upečatljivi i alarmantni, podaci iz tog istraživanja nisu prvi ni jedini pokazatelj loše prehrane i nezdravih navika koje negativno utječu na zdravlje djece školske dobi u BiH.

Podaci u srednjim školama

Prošle godine je na području Sarajevske županije urađeno također veliko istraživanje koje je obuhvatilo 33.200 djece u osnovnim školama. Rezultati su pokazali kako više od 50 posto djece ima poremećaj u indeksu tjelesne mase, odnosno da ih je 10 posto pothranjeno, a 40 posto je pretilo. U srednjim školama rezultati istraživanja su nešto bolji i pokazuju kako je oko 18 posto djece pretilo. Pretili ljudi žive kraće u prosjeku za 7,1 godinu od osoba koje imaju adekvatnu tjelesnu masu. Zbog toga je upravo školska dob razdoblje kada se može i treba pomoći djeci da steknu dobre navike, budu fizički aktivnija i zdravije se hrane. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako je BiH na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Europi po broju pretilih osoba. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.