IZNENAĐUJUĆE

Ako uživate u kečapu ili umaku od rajčice nakon ovog ćete dobro razmisliti

18.10.2018.
u 16:45

Nutricionistica Kristen Beck ističe da kako bi dodali slatkoću rajčici, mnogi brendovi koriste fruktozni kukuruzni sirup koji je loš za želudac, a može dovesti do povišene razine inzulina i debljanja

Kad je riječ o umaku od rajčice ili drugim začinima, njihova nutritivna vrijednost često se ignorira, no čak i vrlo male količine umaka od rajčice mogu napraviti velike štete za liniju. Naime, samo jedna žlica umaka od rajčice sadrži više šećera nego jedan keks ili čokoladica. 

"Umak od rajčice sadrži puno šećera i soli i nema gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost", rekla je nutricionistica Kristen Beck za news.com.au. "Prosječna doza umaka od rajčice je oko 15 ml (3 žličice) i obično odgovara jednoj žličici šećera (glukoza i fruktoza)".

Kako bi dodali slatkoću rajčici, mnogi brendovi koriste fruktozni kukuruzni sirup koji je loš za želudac, a može dovesti do povišene razine inzulina i debljanja.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup, koji zovu i samo kukuruzni šećer, aditiv je, osim u umaku od rajčice i konzerviranim rajčicama, u mnogima gaziranim pićima, a radi se o jeftinijoj alternativi tradicionalnim šećerima koja dodaje blago slatki okus hrani bez da joj značajno mijenja okus.

Unatoč tome što sadrže malo kalorija, oko 15 po žličici, porcija umaka od rajčice obično će imati 160 mg natrija od 920 preporučenih. 

Beck ističe da kada gledate listu sastojaka umaka od rajčice, već na prvi pogled izgleda jako loše.

"Prvi sastojak je pire od rajčice (oko 75%) koji možda zvuči zdravo, no morate se sjetiti da su svježe rajčice zapravo 95 % vode. Kad su pripremljene u pire, prirodni šećer postaje puno koncentriraniji. Iako šećeri koji se dobiju prirodno mogu zvučati zdravije, Svjetska zdravstvena organizacija klasificira šećera iz koncentrata voća i povrća jednako kao sve ostale dodatne šećere", ističe.

Međutim, ima nešto i pozitivno oko umaka od rajčice, a to je da je pire od rajčice bogat izvor antioksidanta likopena, a njegova količina u umaku 10 puta je veća nego kod svježih rajčica, kako je objasnila Beck.

"Likopen se povezuje sa smanjenim rizikom za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate", dodaje.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?