izdano upozorenje

Ako pijete ove lijekove protiv bolova i visoke temperature, nemojte jer oštećuju jetru

lijekovi
18.12.2020.
u 20:58

Hrvatska agencija za lijekove (Halmed) objavila je da su prijavljeni slučajevi oštećenja jetre uzrokovanih lijekovima koji koriste djelatnu tvar metamizol. Riječ je o poznatim jakim lijekovima protiv bolova i visoke temperature čiji su nositelji odobrenja u Hrvatskoj Pliva, koja proizvodi Analgin, i Alkaloid koji isporučuje Alkagin.

Pliva i Alkaloid u suradnji s Halmedom i Europskom agencijom za lijekove obavijestili su danas sve zdravstvene djelatnike kako su prijavljeni slučajevi oštećenja jetre zbog korištenja tih lijekova, prenosi gorica.info. 

Metamizol se koristi za kratkotrajno liječenje jake akutne boli nakon traume ili operacije kod bubrežnih i žučnih kolika i drugih akutnih stanja te za snižavanje povišene tjelesne temperature (vrućice).

Oštećenje jetre uzrokovano lijekovima može dovesti do potencijalno ozbiljnih stanja, kao što je akutno zatajenje jetre.

Ključno je rano prepoznavanje potencijalnog oštećenja jetre povezano s primjenom metamizola, upozoravaju iz Halmeda. Bolesnike treba educirati da obrate pažnju na simptome potencijalnog oštećenja jetre te ih potaknuti na prekid primjene metamizola i posjet liječniku ako se ti simptomi pojave.

Zdravstvenim se radnicima savjetuje provođenje procjene i praćenja jetrene funkcije u bolesnika koji pokazuju znakove i simptome bilo kakvog oštećenja jetre.

Ponovno uvođenje metamizola u terapiju ne preporučuje se u bolesnika u kojih je prethodno tijekom liječenja metamizolom došlo do oštećenja jetre za koje se nije utvrdio nikakav drugi uzrok.

Lijekovi protiv bolova i za snižavanje visoke temperature Analgin i Alkagin u opasni za jetru, upozoravaju iz Halmeda.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:20 19.12.2020.

Normalni ljudi ne piju te lijekove kao vodu!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?