OMILJENI NAPITAK

Ako pijete čaj produktivniji ste i kreativniji. Razlog? Ovaj!

Thinkstock
07.02.2019.
u 07:09

Navodi se da tanin u čaju djeluje na usredotočenost i kreativnost. Prema istraživanju, tim psihologa proveo je istraživanje u koje je uključio 50 studenata koji su riješavali dva odvojena testa.

Ako ste ljubitelj čaja, evo dobrih vijesti za vas. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Perking pokazalo je da ispijanje čaja poboljšava osobama da se lakše usredotoče i potiče kreativnost. Svaki čaj nastao od biljke Camellia sinensis sadrži čaj, bez obzira o kojoj se vrsti radi.

Čajevi koji ne sadrže kofein su biljni i voćni čajevi, takozvani uvarci ili infuzi. Postoje neke biljke koje sadrže kofein i djeluju vrlo razbuđujuće, kao što su guarana, yerba mate i guayusa. I bijeli čaj sadrži određenu dozu kofeina, no u gotovo zanemarivoj količini naspram crnih čajeva.

Količina kofeina u čaju varira i u svakoj vrsti, pa ga tako neki zeleni čajevi imaju više a neki manje. Kofein se u čaju naziva tein, no radi se o istom spoju. Navodi se da tanin u čaju djeluje na usredotočenost i kreativnost. Prema istraživanju, tim psihologa proveo je istraživanje u koje je uključio 50 studenata koji su riješavali dva odvojena testa. Studenti u dobi od 23 godine, podijeljeni su u dvije skupine. 

Jednoj skupini studenata dali su čašu vode dok su ostali dobili šalicu crnog čaja prije testiranja. Rezultati, objavljeni u časopisu Food Quality and Preference, pokazali su da konzumiranje čaja kroz dan, a prije obavljanja određenih zadataka, utječe na fokusiranost i kreativnost. 

Studenti su trebali složiti atraktivnu i kreativnu konstrukciju uz pomoć kocki za slaganje, a druga skupina studenata trebala je osmisliti zanimljivo ime za fiktivni "noodle restoran".

Njihova rješenja ocjenjivali su drugi studenti koji nisu sudjelovali u prvom dijelu istraživanja. Autori istraživanja naveli su u zaključcima da uspješnost kreativnih zadataka ovisi o količini čaja koju osobe konzumiraju na dnevnoj bazi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?