pripazite

Ako ovo radite s vozilom na parkiralištu u Njemačkoj, prijeti vam novčana kazna

vozila
26.09.2023.
u 07:07

Zabranjeno je uključiti motor na parkiralištu ili drugdje samo kako bi se moglo koristiti grijanje u automobilu

Pred početak jeseni, njemački autoklub ADAC ove dane podsjetio je vozače na jedan Cestovni prometni propis (StVO) koji se odnosi na uključivanje grijanja u automobili ili kamionu.

Njemački propisi o cestovnom prometu (StVO) su pravni propisi koji utvrđuju pravila za sve sudionike u cestovnom prometu. Za one koji krše te propise, propisane su i odgovarajuće novčane kazne.

Tako ADAC podsjeća na paragraf 30. pod naslovom “Zaštita okoliša, zabrana vožnje nedjeljom i praznicima” čiji stavak 1. sadrži upute kada pri korištenju vozila ne bi smjeli stvarati “nepotrebnu buku i onečišćenje ispušnim plinovima“. Pri tome je “posebno zabranjeno nepotrebno pokretanje motora vozila radi grijanja“, prenosi Fenix magazin.

Tako se navodi kako je zabranjeno uključiti motor na parkiralištu ili drugdje samo kako bi se moglo koristiti grijanje u automobilu. Isto vrijedi i ako se ljeti na isti način koristite klima uređaj u automobilu. Ako se to čini, oni koji u tome budu zatečeni morat će platiti kaznu od čak 80 eura.

Odgovarajuća zabrana StVO-a primjenjuje se i ako je vozilo parkirano na privatnom parkingu, a motor radi kako bi se koristilo grijanje (ili hlađenje) u vozilu. Tada stupa na snagu Državni zakon o kontroli emisija (LImSchG) koji također zabranjuje nepotreban rad motora te propisuje novčanu kaznu od 80 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?