pripazite

Ako niste oprezni, obična podgrijana riža od dana ranije može biti opasna

Shutterstock
25.02.2019.
u 14:30

Naime, ako nisi znala, možeš se prilično neugodno otrovati hranom ako konzumiraš podgrijanu rižu - ne uzrokuje problem zagrijavanje, već način na koji je riža pohranjena nakon što je skuhana prvi puta., piše miss7.24sata.hr. 

Nekuhana riža često sadrži spore (stanice sposobne za brzu reprodukciju) Bacillus cereus - bakterijske niti koje mogu uzrokovati trovanje hranom – a koje mogu preživjeti i kada se riža skuha. A ako riža ostane na sobnoj temperaturi nakon kuhanja, spore mogu prerasti u bakterije koje će se na kraju umnožiti i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proljev. 

Dakle, što duže kuhana riža ostane na sobnoj temperaturi, to je vjerojatnije da će bakterija učiniti rižu nesigurnom za jelo - što znači da je važno pohraniti rižu u hladnjak na pravi način – brzo, ako se nadaš da ćeš je kasnije podgrijavati. 

Kako smanjiti rizik od trovanja hranom? Prvo - posluži rižu čim je skuhana i ohladi ostatak što je prije moguće. Stručnjaci preporučuju da je idealno u roku od sat vremena. Zatim, možeš držati rižu u hladnjaku (ali ne više od jednog dana) prije podgrijavanja. Važno je napomenuti da također trebaš provjeriti je li riža "vruća" sve dok je zagrijavaš i nikada je ne pokušavaj podgrijati više od jedan puta.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?