Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ako imate COVID, ovo su simptomi koje ćete vrlo vjerojatno prvo osjetiti

Ovo su najčešće prijavljivani prvi simptomi bolesti COVID-19.
02. prosinca 2021. u 17:40 0 komentara 741 prikaza
koronavirus maska

Tu je i nova varijanta virusa koja se naziva omikron a čini se da je veliki razlog za zabrinutost jer se širi brzo i znanstvenici i dalje ne znaju koliko opasan može biti.

Pojava novog soja virusa je uzrokovala probleme diljem svijeta, pa iako znanstvenici aktivno rade na priučavanju virusa, važno je da ostanemo svjesni rizika koji nam donosi i da se informiramo o simptomima bolesti, piše Ordinacija.hr

Skoro svi nedavno prijavljeni slučajevi bolesti su posljedica jako zaraznog delta soja, a čini se da se simptomi između njih i malo razlikuju.

SIMPTOMI INFEKCIJE DELTOM SE RAZLIKUJU OVISNO JESTE LI CIJEPLJENI

Stručnjaci kažu kako se simptomi mogu razlikovati ovisno o tome jeste li cijepljeni.

A upravo se ovi najčešće javljaju kod dva puta cijepljenih:

Glavobolja

Bol u grlu

Curenje nosa

Temperatura

Kašalj

Uspoređuju se sa simptomima prehlade i obično su blagi. Ako ste se cijepili, simptomi su slični prvim varijantama virusa, kašalj može biti uporan, ali i glavobolja i curenje nosa.

Drugi uobičajeni simptomi prema Centru za prevenciju i kontrolu bolesti uključuju:

Temperaturu

Kašalj

Kratkoću daha

Umor

Bol u tijelu

Gubitak mirisa i okusa

Bolno grlo

Zatvor

Mučnina

Povraćanje

Proljev

To je duga lista, ali ako vam boli glava to ne znači da imate Covid, ali ako imate bilo kakve simptome koji nisu uobičajeni, dobra je ideja da se odmah testirate, čak i ako ste cijepljeni i ostanete u kući.

OVO JE JEDAN NAJČEŠĆI SIMPTOMI I ZABRINJAVA NAJVIŠE

Jedan od ranih simptoma bolesti je i dalje isti. „Kao i s drugim varijantama, čini se da je najčešći simptom, javio se na početku ili tijekom bolesti, a posebno kod mladih i zdravih ljudi – a to je da simptoma nema“, ističe Kren Jubanyik, profesorica medicine na sveučilištu Yale te dodaje kako je to tajna širenja virusa: mnogi su asimptomatični i ne testiraju se pa ne znaju da bolest imaju i tako ju šire dalje.

"Imamo oko 65 milijuna Amerikanaca koji su se mogli cijepiti ali nisu, pa ima još puno onih na koje virus može jako utjecati. Isto se primjećuje i u ostatku svijeta – nije dovoljno osoba cijepljeno i tamo je pandemija u punoj snazi. Upravo radi te činjenice je jasno da imamo puno utjecaja na zaštitu svog zdravlja u ovom trenutku. Zabrinut sam upravo zbog toga što nije nedovoljno osoba cijepljeno a svi oni se mogu zaraziti, a zato možemo očekivati veliki broj novih slučajeva ove zime, što ne bi bio slučaj da su svi cijepljeni“, dodaje stručnjak za viruse Michael Osterholm.

KAKO OSTATI SIGURAN?

Pratite sva uputstva koja daju stručnjaci i pomozite da pandemiji stanemo na kraj, a uz to cijepite se što prije ako već niste. Nosite maske, izbjegavajte gužve i zatvorene prostore te perite ruke što češće. Zaštitite svoj život ali i život drugih.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.