ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a

Ako i prođe inicijativa, građani neće jeftinije plaćati lijekove

ljekarna
21.02.2024.
u 07:23

Inicijativa koja se odnosi na ukidanje, odnosno smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove, prema posljednjoj zamisli nadležnih, čak i ako bude usvojena, neće ni za fening utjecati na cijene medikamenata koje plaćaju građani. Kada se počelo govoriti o toj ideji, oni koji redovito ili periodično ostavljaju novac u ljekarnama obradovali su se da će njihovi mjesečni troškovi biti smanjeni, ali se to u posljednjoj verziji inicijative ne spominje ni jednom riječju.

- Jedna od varijanti Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), a koja je prihvatljiva i za zavode zdravstvenog osiguranja, jest da se razmotri da se PDV koji fondovi plaćaju na lijekove namjenski rasporedi tako da se u već zakonom definirane koeficijente za preraspodjelu sredstava prema entitetima uključe i fondovi s određenim postotkom. Tako bi se osigurala značajna sredstva koja bi zavodi mogli usmjeriti na daljnja proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja, uključujući financiranje novih terapija i dr. - priopćili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a (ZZO RS). U priopćenju se tematizira sastanak ravnatelja ZZO-a RS-a Dejana Kusturića te njegovih kolega iz FBiH i Brčkog, Vlatke Martinović i Radomira Nikolića s ravnateljem UNO-a BiH Zoranom Tegeltijom o zajedničkoj inicijativi koja se odnosi na ukidanje, odnosno smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove. - Ravnatelj UNO-a također smatra da inicijativa jest opravdana te da je s entitetskim vladama potrebno razmotriti najbolje rješenje - naveli su iz ZZO-a RS-a, prenosi srpskainfo.com.

Ravnatelji zavoda su, kako je priopćeno iz ZZO-a RS-a, zahvalili Tegeltiji "što je pokazao razumijevanje za izazove s kojima se suočavaju obvezna zdravstvena osiguranja u BiH i podršci koju je pružio za daljnju realizaciju zajedničke inicijative". Međutim, Uroš Vukić iz Udruge "Misli dobro" poručuje im da je to ništa drugo nego presipanje iz šupljeg u prazno. Ta udruga je, podsjetimo, ranije podnijela inicijativu za smanjenje cijena lijekova, ali kroz izmjenu pravilnika o cijenama lijekova, koji trenutačno pogoduje samo veletrgovcima i maloprodajnim lancima ljekarni. Vukić je, govoreći o inicijativi o kojoj su razgovarali Tegeltija i rukovoditelji zavoda zdravstvenog osiguranja, istaknuo kako ih ni sada ništa ne ograničava da to rade, ali…

- Gotovo sam siguran da se, ako to nekada i zaživi, u što sumnjam, to neće trošiti namjenski, osim ako ne bude išlo izravno na račune zavoda zdravstvenog osiguranja. Najbolji primjer vam je tzv. namjenska trošarina za izgradnju autocesta. Ona se prikupi, proslijedi vladama i novac ode negdje drugdje, a ne za autoceste - istaknuo je Vukić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije