Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Akademik Mladen Bevanda ostaje na čelu HAZU-a u BiH

11. svibnja 2022. u 19:34 0 komentara 177 prikaza

Na redovitoj izbornoj skupštini Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, održanoj u petak, 6. svibnja, izabrano je novo vodstvo te krovne akademske institucije Hrvata u BiH. Budući da je svim tijelima Akademije istekao mandat, nakon provedenih izbora, odlučeno je da Akademijom u idućem četverogodišnjem mandatu (2022. - 2026.) i dalje upravlja akademik Mladen Bevanda, aktualni predsjednik HAZU-a u BiH, piše Večernji list BiH. 

Počasni članovi

Za predsjednika Skupštine HAZU-a u BiH izabran je dosadašnji glavni tajnik - akademik Josip Muselimović, dva dopredsjednika su akademik Zdenko Ostojić i akademik Ante Mišković, dok je glavni tajnik akademik Frano Ljubić. Na skupštini je izvršen izbor počasnih akademika i novih dopisnih članova Akademije. Skupština je jednoglasno odlučila da se počasnim predsjednicima HAZU-a u BiH proglase prof. dr. Davorin Rudolf, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, i glasoviti dramski pisac Miro Gavran, aktualni predsjednik Matice hrvatske.

U ovom trenutku HAZU ima pet počasnih akademika, a to su akademik Marijan Šunjić, profesor emeritus, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu i hrvatski diplomat, akademik fra Perica Vidić, likovni umjetnik i bivši dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, akademik dr. Filip Čulo. Za dopisne članove Akademije izabrani su prof. dr. Milenko Bevanda, bivši dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, književnik Josip Mlakić i pjesnik Pero Pavlović.

Članova Akademije nema mnogo, tu je 15 redovitih, ali ne nedostaje entuzijazma, svijesti o potrebi i važnosti traganja za istinom, pravdom, za dostojanstvom čovjeka i svoga naroda. Samo u posljednje dvije godine preminulo je petero redovitih članova HAZU-a u BiH, što je ogroman gubitak i za puno veće akademije mnogobrojnijih naroda.

- Rad skupštine protekao je u odličnom ozračju. Time su popunjena sva mjesta među redovitim akademicima, a njih je petnaest, te sva mjesta u redu dopisnih članova HAZU-a u BiH, a njih je dvadeset - kazao nam je predsjednik Skupštine HAZU-a akademik Josip Muselimović.

Izabrani su i voditelji pet Akademijinih razreda, a to su akademici: Šimun Musa, Vlado Majstorović i Ljubo Šimić te dopisni članovi dr. Mira Beus i dr. Marko Ivanković.

Voditelji razreda

Uručenje i promocija izabranih počasnih akademika i dopisnih članova održat će se u hotelu Mostar 23. lipnja 2022. godine, kada se inače slavi Dan HAZU-a u BiH. Večer prije bit će upriličena izložba grafika Mehmeda Akšamije, predsjednika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Na godišnjoj skupštini usvojeno je izvješće o radu u minulom mandatnom razdoblju te dane osnovne naznake programa rada u idućem mandatnom razdoblju od 2022. do 2026. godine.

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH postoji već osam godina i jedna je od triju nacionalnih akademija u BiH. Još nije članica europskih asocijacija kao što je Federacija europskih akademija ALLEA koja okuplja 58 akademija iz 42 države, ali preko međunarodnih znanstveno-stručnih konferencija postupno izlazi na međunarodnu znanstvenu pozornicu. I druga su dva konstitutivna naroda osnovala svoje akademije, i to Srbi u Republici Srpskoj krajem 1993. ANU RS-a, a Bošnjaci 2012. BANU. Krovna Akademija nauka i umjetnosti u BiH osnovna je još 1951. godine. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.