Ministarstvo sigurnosti BiH

AIO nastavio djelovanje kroz druge selefističke udruge u BiH

13.11.2017.
u 07:00

Nekada najradikalnija islamistička organizacija u Bosni i Hercegovini - Aktivna islamska omladina (AIO) više nije aktivna. Prema podacima koje je, na zahtjev pojedinih državnih parlamentaraca, dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH, AIO je potpuno obustavio svoje djelovanje, barem kada je riječ o BiH, piše Večernji list BiH. 

Prestanak s radom

- Prema raspoloživim operativnim saznanjima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, udruga građana “Aktivna islamska omladina” nije aktivna i prestala je s radom i djelovanjem u BiH - navelo je u svom odgovoru Ministarstvo.

No, u prvim poslijeratnim godinama to je bila najglasnija organizacija koje je zagovarala talibanske standarde u bosanskohercegovačkom društvu i pokazivala, malo je reći, simpatije za djelovanje radikalnih terorističkih skupina u svijetu. Sjedište im je bilo u Zenici, a okupljali su, kako su sami tvrdili, nekoliko tisuća članova diljem BiH. Embrij organizacije bio je nekadašnja postrojba Armije RBiH “El Mudžahid”. Uz propagiranje islamskog misionarstva, šerijata i ono što su nazivali “izvornim islamom”, organizaciju su kasnije mediji povezivali s poslijeratnim ubojstvima Hrvata po središnjoj Bosni, pa i atentatom na doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara, ali te tvrdnje nikada nisu dobile svoj pravni epilog...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?